Komissio ajaa viisumivapautta EU:n hakijamaille

Slovakian ja muiden EU:n hakijamaiden kansalaisten pitäisi saada matkustaa vapaasti EU-maihin, katsoo EU:n komissio. Oikeuskomissaari Antonio Vitorino kertoi tiistaina komission valmistelevan ehdotusta EU:n yhteisistä viisumisäännöistä. Sääntöihin ehdotetaan kahta listaa maista. Yhden listan mailta vaaditaan kaikkiin EU-maihin viisumi, toisen listan maista saisi matkustaa unioniin vapaasti. Komissio aikoo ehdottaa viisumivapautta kaikille hakijamaille, Vitorino sanoi. Suomen Slovakialle toistamiseen määräämää viisumipakkoa hän ei halunnut kommentoida.

Ehdotus listoineen on komissaarin mukaan tulossa lähiaikoina. Sen hyväksyminen vaatii EU-mailta yksimielisen päätöksen. Vitorino kiertää parhaillaan EU:n pääkaupunkeja ja valmistelee aiempaa tarkempia suunnitelmia Tampereen huippukokouksen päätösten toimeenpanosta. Asialista on komissaarin mukaan erittäin raskas. Helsingissä vieraillut komissaari tapasi oikeusministeri Johannes Koskisen sisäministeri Kari Häkämiehen sekä pääministeri Paavo Lipposen.

Itävalta-boikotti ei vaikuta

Vierailu Wienissä on vuorossa maaliskuun alussa. Neljäntoista EU-maan boikotti Itävallan hallitusta vastaan ei Vitorinon mukaan vaikuta komission työskentelyyn. Boikottipäätös oli poliittinen, mutta komission on noudatettava tarkoin EU:n perussopimusten sääntöjä, Vitorino painotti.

-Tietysti tämä tilanne vaikuttaa mielialoihin. Turvallisuuteen, maahanmuuttoon ja turvapaikkapolitiikkaan liittyvät kysymykset ovat tällä erää poliittisesti erittäin herkkiä Euroopassa, Vitorino myönsi. Komissio on ilmaissut huolensa siitä, että äärioikeistolainen vapauspuolue on noussut Itävallan hallitukseen. Komissio on ilmoittanut aikovansa seurata maan kehitystä tarkkaan. Vitorino ei kuitenkaan uskonut, että Itävallan tilanne vaikeuttaa työtä turvapaikkasääntöjen lähentämiseksi. Tampereella sovittiin EU-maiden laativan yhteisen järjestelmän ja yhteiset säännöt pakolaisten vastaanotosta.

Maahanmuuttoa rajataan aluksi

Jörg Haiderin vapauspuolue sai vaalivoittonsa osaksi vastustamalla EU:n itälaajentumista ja vaatimalla sulkua maahanmuutolle. Vitorinon mukaan EU-maat eivät tule sallimaan vapaata maahanmuuttoa uusista jäsenmaista. Unionin laajentuessa uusille jäsenmaille määrätään siirtymäaika, ennen kuin niiden kansalaiset saavat vapaasti muuttaa muualle unioniin töihin.

-Näin on toimittu ennenkin, myös silloin kun kotimaani Portugali liittyi, Vitorino sanoi. Yhteistyö EU:n ja hakijamaiden välillä oikeusalalla toimii Vitorinon mukaan hyvin. Laiton maahanmuutto ja ihmiskauppa on saatu kuriin; Itä-Euroopan hakijamaista tulee nyt jonkin verran kauttakulkumatkalla olevia maahanpyrkijöitä, mutta ei juuri hakijamaista itsestään.

-Tilanne on parantunut merkittävästi 1990-luvun alusta lähtien. Sanoisin, että tilanne on nyt hallinnassa, Vitorino sanoi.

Työvoiman tuonti ei ole ratkaisu

Vitorino suhtautui epäillen ajatuksiin, että Euroopan maiden pitäisi ryhtyä ottamaan suuria määriä - jopa miljoonia maahanmuuttajia korjatakseen väestön ikääntymisestä syntyvää työvoimapulaa. Laskelmia esitettiin äskettäin YK:n julkaisemassa raportissa.

-Tämä on asia, jossa jokaisen EU-maan on tehtävä omat ratkaisunsa. Väestön ikääntymisestä ja sosiaaliturvan uudistustarpeista ei pidä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Olisi aivan liian yksinkertaista etsiä vastausta maahanmuutosta, Vitorino varoitteli. Hän arvioi, että työvoimapula keskittyy tietyille aloille ja alueille. Tarvetta voi olla pikemminkin korkeasti koulutetusta väestä kuin halvasta työvoimasta, komissaari sanoi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat