Mainos

Komissaari: Naiset yritysjohdossa kohentavat tulosta

EU:n tasa-arvokomissaari Vladimir Spidlan mukaan naisten valitseminen johtopaikoille on yrityksille kannattavaa. EU:n tasa-arvoministerit keskustelivat naisten asemasta työelämässä tänään Helsingissä.

EU:n tasa-arvoministerit haluavat lisää naisia suuryritysten hallituksiin. Keinoista ei kuitenkaan ole vielä löytynyt yksimielisyyttä. Esimerkiksi naiskiintiöillä on kannattajansa ja vastustajansa.

EU:n tasa-arvoministerit pitivät tänään epävirallista kokoustaan Helsingissä.

Tasa-arvoasioista vastaavan komissaarin Vladimir Spidlan mukaan yritysten taloudelliset tulokset ovat parantuneet niissä yrityksissä, jotka ovat lisänneet naisten osuutta hallituksissaan ja päätöksentekijöinä. Kiintiöihin hän ei kuitenkaan ota kantaa.

Euroopan maista eniten naisia pörssiyhtiöiden hallituksissa on Norjassa, missä on tuore kiintiölaki. Seuraavaksi eniten naisia on Ruotsissa, Bulgariassa, Sloveniassa, Latviassa ja Suomessa.

Haatainen: Naisten asemaan tultava muutos

Tuula Haatainen

Kokouksessa kiintiöitä puolustettiin niiden tehokkuudella ja vastustettiin muun muassa siksi, että yritykset haluavat itse päättää hallituksensa kokoonpanon.

Suomen tasa-arvoministeri Tuula Haatainen haluaa nostaa naisten määrää pörssiyhtiöiden hallituksissa. Hän on lähestynyt suurimpia suomalaisyrityksiä kirjeitse ja esittänyt niille naisten lisäämistä. Lisäksi hän aikoo järjestää pyöreän pöydän keskustelun aiheesta tammikuussa.

- Naiset ovat aliedustettuja päätöksenteossa ja siihen on tultava muutos, Haatainen sanoi kokouksen jälkeen. Kiintiöihin hän ei kuitenkaan ottanut kantaa.

Norjan malli käsittelyssä

Kokouksessa kuultiin Norjan tilanteesta, sillä maassa on tiukka kiintiölaki, joka määrää pörssiyhtiöt nimittämään hallitusten jäseniksi vähintään 40 prosenttia naisia. Aikaa tämän vuoden alusta voimaantulleen säännöksen toteuttamiseen on kaksi vuotta. Norjassa kiintiöiden käyttöönottoa perusteltiin sillä, että vapaaehtoistoimet eivät tehonneet.

Norjan tasa-arvoviranomaisten mukaan tavoitteen on saavuttanut jo 30 prosenttia yhtiöistä. Vuotta aiemmin luku oli puolta pienempi. Toisaalta hallituksiin on nimitettävä vielä noin reilut 500 naista.

Espanjassa taas esitys kiintiöistä on parlamentin käsiteltävänä. Siirtymäaika olisi kahdeksan vuotta. Joissain muissakin EU-maissa on kiintiöhankkeita.

EU:lle tulossa tasa-arvoinstituutti?

Komissaari Vladimir Spidla totesi, että EU-maissa talouselämän johtotehtävissä olevista 23 prosenttia on naisia. Pörssiyhtiöiden hallituksissa noin joka kymmenes on nainen ja puheenjohtajista vain kolme prosenttia on naisia.

Kokouksessa vietiin eteenpäin myös tasa-arvoinstituutin perustamista. Suomi haluaisi, että instituutti pääsisi aloittaman työnsä jo ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.