Mainos

Komissaari: Euro suuniteltua aiemmin käyttöön

EU:n komissaari Yves-Thibault de Silguy sanoi tänään, että uudet eurosetelit ja -kolikot tulisi ottaa suunniteltua aiemmin käyttöön ja vanhat valuutat vetää nopeammin pois käytöstä.

De Silguy katsoi, että suunniteltu ajankohta euroon siirtymiseksi - 1. tammikuuta 2002 - on huonosti valittu. Vuodenvaihde osuu epäsuotuisalla tavalla vilkkaaseen joulu- ja uudenvuodenmyyntiin, hän sanoi valuuttauudistuksen käytännön puolia valottavassa tiedotustilaisuudessa Brysselissä.
-Ei ole olemassa mitään laillisia ongelmia ottaa euro käyttöön jo syksyllä 2001.

De Silguy ehdotti myös, että euron ja vanhojen valuuttojen rinnakkaiseloaikaa lyhennetään kaavaillusta puolesta vuodesta muutamaan viikkoon. Komissaarin ehdotukset voivat helpottaa euroon siirtymistä. Kaupan edustajat ovat valittaneet kustannuksia, joita syntyisi tuotteiden kaksoishinnoittelusta ja rinnakkaisvaluuttojen kassoille aiheuttamasta lisätyöstä.

Vanhoille vaikeata

Kuluttajakysymyksistä vastaava komissaari Emma Bonino arveli, että tavallisten ihmisten on vaikea mieltää sitä ristiriitaa, että valuuttaunioni tulee voimaan vuoden 1999 alusta mutta uudet setelit ja kolikot vasta kolme vuotta myöhemmin.

Hän varoitteli myös, että euroon siirtyminen saattaa olla hankalaa varsinkin vanhemmalle väelle, joka on tottunut yhteen ainoaan valuuttaan eikä matkustele paljoakaan.

Kurssien kiinnitysaika edelleen avoinna

De Silguy ei halunnut ottaa kantaa selontekoihin, joiden mukaan Emu-maiden lopulliset valuuttakurssit olisi lyötävä lukkoon mahdollisimman nopeasti turhan spekulaation välttämiseksi. Luxemburg, joka toimii EU:n puheenjohtajana loppuvuodesta 1997, on epävirallisissa yhteyksissä esittänyt, että valuuttakursseista on sovittava jo ennen vuodenvaihdetta 1997/1998. -On liian aikaista sanoa mitään tämänkaltaisista ajatuksista, de Silguy sanoi.
(STT-Richard Brander)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja