Komisario kiistää rikoksen - lisää todisteita Saaren aselupakäsittelyyn

Poliisikomisario, joka antoi kouluampuja Matti Saaren pitää aseensa, kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Koulusurmiin liittyvän aselupajutun käsittely alkoi tänään Vaasan hovioikeudessa. Syyttäjä vaatii komisariolle tuomiota tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän lisäksi uhrien omaiset ovat vaatineet komisariolle rangaistusta kymmenestä törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi he vaativat yhteensä yli 800 000 euron kärsimyskorvauksia syytetyltä ja valtiolta.

Aamupäivän aikana oikeudessa käytiin läpi videotodisteita ja aineistoa, jotka olivat poliisinkomisarion käytettävissä silloin, kun hän teki päätöksen antaa Saaren pitää aseensa. Syyttäjä korosti useaan otteeseen poliisimiehen mahdollisuutta terveen järjen käyttöön, jonka perusteella ase olisi pitänyt ottaa pois.

Lisää todisteita luvassa

Hovioikeus sai viikonlopun aikana pyynnön ottaa jutun käsittelyyn mukaan lisää todistajia. Todisteiden tarkoitus on tuoda lisäselvyttää siihen, olisiko poliisikomisarion pitänyt huomata vaaran ilmeisyys.

Asianomistajien asianajaja kritisoi poliisikomisarion myöntämää hankkimislupaa aseelle, joka ei "sovellu mihinkään luvalliseen käyttötarkoitukseen".

- Saari oli ilmoittautunut ihmisvihaajaksi ja joukkosurmien ihailijaksi netissä. Näiden tietojen valossa on ilmiselvää, että ase olisi pitänyt ottaa pois, sanoo asianomistajien asianajaja.

- On ainutlaatuista poliisitoiminnassa, että muut poliisit esittävät, että kyseessä saattaa olla mahdollinen Jokelan kouluampujan kaltainen henkilö. Tästä huolimatta poliisikomisario kielsi, ettei asetta haeta pois sunnuntaina vaan asiaa käsitellään maanantaina.

Maanantaina komisario teki päätöksen, että Saari saa pitää aseensa. Veriteko tapahtui tiistaina.

Komisariolla koulutus kouluampujan tunnistamiseksi

Poliisikomisario oli osallistunut edelliskeväänä koulutukseen, jossa oli muun muassa käyty läpi mahdollisen kouluampujan profiili.

Poliisikomisarion avustaja korosti jälkiviisauden merkitystä ja sitä, että jälkiviisaus saattaa vaikuttaa myös todistajien näkemyksiin tapahtuneesta.

Päätös asiasta annetaan noin kuukauden kuluttua.

Käräjäoikeus vapautti komisarion kaikista syytteistä vuosi sitten äänestyspäätöksen jälkeen.

Katso Outi Airolan juttu Vaasasta (Seitsemän uutiset 7.2.2011)

Lue myös:

    Uusimmat