Komet Bomb -räjähteiden maahantuojat oikeudessa

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään laaja oikeudenkäynti ilotulitusraketti Komet Bombin aiheuttamista loukkaantumisista. Maahantuojayhtiön Tulilon johto sekä yhtiön tekninen neuvonantaja kiistävät syytteet mm. törkeistä vammantuottamuksista ja räjähdysvaarallisista aineista annetun lain määräysten rikkomisesta.

Jutussa on mukana 271 asianomistajaa, jotka ovat saaneet kaikki enemmän tai vähemmän vakavia vammoja tai kärsineet aineellisen vahingon viime uuden vuoden aikaan Komet Bombien vuoksi. Ilotulitetta myytiin pari päivää ennen kuin se vedettiin markkinoilta.

Korvausvaatimukset tulevat olemaan kymmeniä miljoonia markkoja, siksi pahaa jälkeä kyseinen tulite sai aikaan. Monilta murtui kasvojen luita, ja ainakin kaksi ihmistä on menettänyt toisen silmänsä. Pahoja kosmeettisia vammoja on usealla, kuten esimerkiksi otsaluun sisäänpainumisia. Jotkut joutuvat käymään läpi useita plastiikkakirurgisia leikkauksia, jotta kasvot voidaan muotoilla kokonaan uudelleen. Muita vammoja ovat kuulon menetykset ja ruudin painuminen ihon sisään, jolloin kasvot ovat joko osittain tai kokonaan mustat. Kasvojen lisäksi moni teloi kätensä ja menetti sormia Komet Bombilla.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Simola aikoo näyttää toteen, että tulitteet räjähtivät arvaamattomasti alle sekunnissa tai sitten viiveellä. Tuolloin vahinkoja sattui, kun sytyttäjä lähti tarkastamaan, oliko tulite "susi".

Tulitteissa ei ollut käyttöohjeita tai ne olivat puutteellisesti merkityt. Kiinasta maahantuodun erän mukana oli englanninkielinen ohje, että suojuspaperi pitää poistaa. Tätä tietoa ei ollut eri puolilla Suomea myytyjen rakettien kyljessä. Maahantuojien kouluttamia myyjiä oli jopa kehotettu sanomaan, ettei suojuspaperia saa poistaa.

Simola ei kuitenkaan tuo myyjiä oikeuteen, koska päävastuu on Tulilon miehillä.

Oikeuskäsittely jatkuu 26-27. marraskuuta. Silloin esitetään mm. videolla, miten Komet Bomb räjähtää. Todistajina kuullaan tekniseen tutkimukseen osallistuneita ihmisiä. Asianomistajien vuoro vaatia korvauksia on ensi vuoden tammi-helmikuulla, ja jutussa odotetaan päätöstä kevään aikana.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat