Komentaja Puistola: Tärkeintä että vaalit ylipäätään järjestettiin

Ainakin 23 ihmistä on kuollut Afganistanin presidentinvaalien äänestyspäivänä sattuneissa väkivaltaisuuksissa. Siitä huolimatta vaalit sujuivat yllättävänkin rauhallisesti.

Maalle valittiin presidentti ja maakuntahallinto vaaleissa, joiden turvallisuutta oli varmistamassa 100 000 raskaasti aseistettua ulkomaalaista sotilasta 200 000 afgaanin lisäksi.

Joka kymmenes vaalipaikka jouduttiin silti pitämään kiinni turvallisuussyistä. Taleban-kapinallisliike oli uhannut hyökätä kaikkien vaalipäivänä liikkeellä olevien ihmisten kimppuun.

Maanpuolustuskorkeakoulun komentaja Juha-Antero Puistola kertoi MTV3:n Kymmenen uutisissa odottaneensa, että vaalipäivä olisi aiheuttanut enemmänkin vahinkoja Afganistanissa.

- Tilanne ennen näitä vaaleja oli kovin jännittynyt ja ennen vaaleja oli myös runsaasti väkivaltaa, joten itse vaalien sujuminen näinkin rauhallisesti kyllä jossain määrin yllätti.

Puistolalla on omat epäilyksensä siitä, miksi päivä sujui suhteellisen rauhallisissa merkeissä.

- Siihen saattaa olla useita syitä. Yksi on ilmeisesti se, että näitä vaaleja turvasi kohtuullisen massiiviset joukot, niin ulkomaalaiset kriisinhallintajoukot, kuin Afganistanin omat turvallisuusviranomaiset. Sen lisäksi Afganistanin väkivallasta suuri osa on paikallista ja jos paikalliset ovat päättäneet, etteivät he hyökkää ikään kuin omia vastaan, niin silloin he pidättäytyvät väkivallan käytöstä. Kolmas syy on kenties se, että tällainen kovan ytimen Taleban ei sitten kyennyt näitä iskuja haluamallaan tavalla toteuttamaan.

Afganistanin presidentti Hamid Karzain mukaan kapinalliset tekivät äänestyksen aikana yli 70 iskua. Naton mukaan vaalien turvallisuusjärjestelyt olivat kuitenkin onnistuneet.

Afganistanin hallitus on tyytyväinen vaalien osanottoon.

Karzai kiitti kaikkia miljoonia äänestäjiä, jotka uskalsivat käydä äänestämässä Talebanien uhkailuista huolimatta.

Myös suomalaisten vastuualueella Pohjois-Afganistanissa oli levottomuuksia äänestyksen aikana, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

"Vaalit tärkeät"

Juha-Antero Puistolan mielestä vaalien merkitys on erittäin suuri Afganistanissa.

- Ensimmäinen ja tärkein merkitys on se, että nämä vaalit saatiin ylipäätään järjestettyä suunnitelmien mukaisesti. Tämä toivottavasti osaltaan lisää paikallisten luottamusta heidän omaan kykyynsä ja heidän hallintonsa kykyyn hoitaa tällaisia asioita. Samalla se sitten nakertaa Talebanin arvovaltaa ja mahtia, sillä nämä eivät kyenneet toteuttamaan näitä uhkauksiaan, joita he ennen vaaleja julki lausuivat.

Puistola kuitenkin epäilee, etteivät Talebanit tule jättämään Afganistanin nykyhallintoa rauhaan.

- Kyllä tällä hetkellä Taleban-liike ja Afganistanin eri vastarinta- ja rikollisryhmittymät ovat suurin turvallisuusuhka maassa. Mikäli tässä nyt tuudittaudutaan siihen uskoon, että nämä vaalit käytiin ja hyvin kävi, mitään suurempia väkivaltaisuuksia ei esiintynyt, ja jätämme Afganistanin ikään kuin oman onnensa nojaan niin on aina mahdollista, että ainakin tietyillä alueilla Talebanit vielä kykenisivät vahvistamaan otettaan.

Kansainvälisiä joukoja Puistola arvelee Afganistanissa tarvittavan vielä pitkään.

- Kansainvälisten joukkojen vetäytymisaikataulua on hyvin vaikea arvioida, edes optimistit eivät puhu siitä, että tänä tai ensi vuonna voitaisiin lähteä. Suomalaisten joukkojen läsnäolo omalla alueellaan on osoittautunut toimivaksi ja tietysti se, että kuinka paljon siellä tarvitaan varsinaisia sotilaita ja kuinka paljon voidaan suunnata resursseja esimerkiksi Afganistanin turvallisuusjoukkojen kouluttamiseen ja sitä kautta suomalaisten joukkojen vähentämiseen, niin se on sitten tulevaisuuden kehityksen asia.

Tietoja äänestysprosentista ei vielä eilen ollut saatavilla. Keskusvaalilautakunta arvioi prosentin voivan nousta noin 50:een, mutta ulkomaiset tarkkailijat pitivät sitä liian optimistisena erityisesti etelässä, joka on Talebanien vahvaa aluetta.

Äänioikeutettuja Afganistanissa on noin 17 miljoonaa.

Katso Maanpuolustuskorkeakoulun komentaja Juha-Antero Puistolan haastattelu (Kymmenen uutiset 20.8.2009)

Katso Merja Sundströmin juttu ja Janne Hopsun analyysi (Seitsemän uutiset 20.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat