Mainos

Komentaja Afganistanissa: Tuli avattiin itsepuolustukseksi

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat jälleen joutuneet tulituksen kohteeksi Pohjois-Afganistanissa. Ensimmäistä kertaa suomalaisosasto myös vastasi tuleen.

Suomalais-ruotsalainen osasto oli suorittamassa yhteispartiota, kun sitä vastaan avattiin tuli eilen alkuillasta Suomen aikaa. Ryhmää tulitettiin muun muassa singoilla ja käsiaseilla. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut tulituksessa.

Suomen kriisinhallintajoukon komentaja Afganistanissa, everstiluutnantti Ahti Kurvinen kertoo MTV:n uutisille, että suomalaisten aseidenkäyttö oli perusteltua - tuli avattiin itsepuolustukseksi.

- En pidä tätä isona askeleena. Suomalaiset rauhanturvaajat ovat Isaf-operaatiossa varustettuina aseella ja meillä on patruunat mukana - se on ihan luonnollista sotilaalle. Tässä tilanteessa sotilaat käyttivät tulta itsepuolustukseen hätävarjelutilanteessa.

- Tilanne oli luonnollinen aseenkäyttötilanne, harmillinen sinänsä, mutta tässä tilanteessa sotilaat tekivät oikean ratkaisun ja sillä saatiin aikaan hyvä lopputulos.

Tulitaistelu kesti 40 minuuttia

Kurvisen mukaan Pohjois-Afganistanin tilanteen heikentyminen johtuu siitä, että kapinallisten operaatiot ovat lisääntyneet. Toimintaan liittyy hyvin paljon myös paikallisten rikollisjärjestöjen välien selvittelyä.

- Tällä kertaa kohteena olivat Isaf-joukot, mutta hyvin usein kohteena ovat toiset rikollisjoukot sekä paikallinen turvallisuusviranomainen, ilman että olemme yhteispartiossa.

Suomalais-ruotsalainen osasto oli yhteispartiossa 40 afganistanilaisen sotilaan sekä 20 afgaanipoliisin kanssa.

- Heidän tehtävänään oli tarkastaa tuon alueen presidentinvaalien ja paikallisvaalien äänestyspaikkoja sekä valvoa turvallisuustilannetta alueella.

- Oltuaan partiossa hyvin vuoristoisessa maastossa vihollinen avasi tulen, jonka seurauksena noin 40 minuutin tulitaistelun jälkeen joukko pääsi jatkamaan matkaa.

Afganistanilaiset sotilaat ja poliisi etenivät suomalais-ruotsalaisosastoa taaempana, eivätkä joutuneet tilanteessa suoranaiseen tulitaisteluun.

Iskujen tekijän selvittäminen on paikallisten turvallisuusviranomaisten vastuulla ja Afganistanin poliisi tutkii asiaa, Kurvinen kertoo.

Eilinen yhteenotto oli jo kolmas kerta tällä viikolla, kun suomalaissotilaat joutuivat tulitaisteluun Afganistanissa.

(MTV3)

Katso Rita Strömmerin juttu (Seitsemän uutiset 26.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.