Mainos

Komennusmiesten verokorjaukset junnaavat paikallaan

(MTV3/Raisa Pöllänen)

Ehdotukset komennusmiesten isojen jälkiverojen estämiseksi odottavat yhä käsittelyä valtiovarainministeriössä. Ministeriö on kuitenkin luvannut tutkia komennusmiesten verokohtelun.

Viime vuoden lopulla valtiovarainministeriön asettama työryhmä suositti komennusmiesten jälkiverojen huojentamista ja laati lakiesitykset tuloverolain muuttamiseksi. Uuden hallituksen aikana esitykset eivät ole kuitenkaan edenneet, vaan asia junnaa yhä paikallaan.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Mika Lintilä lupasi eduskunnassa järjestetyssä verofoorumissa, että ministeriö ryhtyy nyt selvittämään verokohtelua ja selvityksen jälkeen asia siirtyy hallituksen käsiteltäväksi. Tarkemmasta aikataulusta hän ei osannut sanoa.

Lintilä vieritti vastuuta asian jumiutumisesta edellisen hallituksen valtiovarainministerille Eero Heinäluomalle. Lintilän mukaan Heinäluoma ei laittanut ehdotuksia jatkovalmisteluun, vaikka vaalien takia ministeriön vero-osastolla olisi ollut aikaa tarttua asiaan.

Metalliliitto: Tilanne kriittinen

Metallityöväen Liiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen totesi verotilaisuuden jälkeen, että komennusmiesten matkakorvausten verokohtelun muuttaminen on pahasti kesken. Hänen mukaansa tilaisuudessa saatiin kuitenkin viestitettyä, että jo valmista lakiesitystä "Lex Yrtinahoa" pitäisi kiirehtiä, jotta se voisi astua voimaan ensi vuoden alusta. Putkosen mielestä asia on nyt vain tahdosta kiinni.

Jälkiverotuksen vuoksi työntekijät harkitsevat komennuksille lähtöä pitkään ja jopa yrityksissä on tehty päätöksiä, ettei omaa pesää kauemmaksi lähdetä.

- Tämä on kriittinen asia metalliteollisuuden kannalta. On tärkeää saada työ ja työntekijä kohtaamaan. Komennustyö on ainoa vaihtoehto ja nyt ihmiset eivät uskalla lähteä, Putkonen sanoo.

Metalliliitto muistuttaa, että verottaja jatkaa yhä alihankintayritysten jälkiverottamista, vaikka KHO ja Turun hallinto-oikeus ovat jälkiverotuspäätöksiä kumonneet. Edelleen ratkaisuja odotetaan satoihin valituksiin.

- Lounais-Suomessa verottaja on jälleen aktivoitunut aloittamaan lähes identtisiä jälkiveroprosesseja. Siellä on karmeita tapauksia.

Putkosen ihmettelee komennustyöryhmän vuoden takaisen esityksen jumiutumista. Verotilaisuudessa oli mukana eri ryhmien kansanedustajia ja kaikki olivat yhtä mieltä lakiesityksen etenemisen tärkeydestä.

Valtiovarainministeriön asettama ns. komennusmiestyöryhmä on esittänyt huomattavia huojennuksia komennusmiesten saamiin jälkiveroihin. Lisäksi työryhmä on ehdottanut työmatkan käsitteen laajentamista, jolloin verovapaiden matkakustannusten korvausten maksuoikeus lavenisi. Työryhmä on myös ehdottanut, että käyttöön otettaisiin uusi verovähennys. Se voitaisiin tietyin edellytyksin myöntää niille, jotka työn takia joutuvat asumaan kahdella paikkakunnalla.

Pitkäaikainen kiista telakoilla työskentelevien komennusmiesten päivärahojen verokohtelusta on johtanut useisiin ulosmarsseihin ja lakkoihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.