Mainos

Komennusmiesten lakon takana verotuksen epäkohdat

Komennusmiesten verotukseen liittyvät kiistat johtivat tänään jälleen lakkoihin.

Noin viisi vuotta jatkunut päivärahaongelma aiheutti nyt yli tuhannen komennusmiehen jäämisen pois työpaikoiltaan.

Vuorokauden pituiseen mielenilmaukseen osallistuivat ainakin Helsingin, Turun, Rauman ja Porin telakat sekä Tornion terästehtaan työntekijät. Painostustoimet saattavat jatkua, mikäli maanantaina Turkuun kokoontuvat komennusmiesten luottamusmiehet niin päättävät.

Erilaisten tulkintatapojen vuoksi verotoimistoissa on määrätty komennusmiehille veromätkyjä useita vuosia jälkikäteen. Korkein hallinto-oikeus on katsonut verotoimistojen toimineen väärin.

Päivärahojen verotus on johtanut työtaisteluihin useita kertoja. Laajimmat ulosmarssit koettiin kesällä 2006.

Silloinen hallitus asetti loppuvuodesta työryhmän, jonka esitykset ovat jääneet toteuttamatta. Asia ei ole päässyt valtiovarainministeriöstä eduskuntaan asti.

Katainenkin lupasi selvittää asian

Keskiviikkona Metalliliiton, Teknologiateollisuuden, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Aker Yardsin Turun telakan edustajat kävivät selvittämässä tilannetta valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.).

Metalliliiton työehtosihteeri Kari Hyytiän mukaan tapaamisessa sovittiin, että komennustyön verotuksen epäselvyydet ratkaistaan pikaisesti.

Ongelmat liittyvät muun muassa siihen, kuinka korvataan tilapäisestä keikkatyöstä aiheutuvia lisäkustannuksia. Niitä aiheutuu matkoista ja tilapäisessä majoituksessa asumisesta.

Verottaja on saattanut katsoa, että esimerkiksi telakalta toiselle kiertäminen on samassa työpaikassa työskentelyä.

Verottajaa ja hallituksia on arvosteltu siitä, että ne ovat toimettomuudellaan aiheuttaneet pulan komennusmiehistä ja vahingoittaneet näin Suomen teollisuutta. Samalla työntekijöille on koitunut kohtuuttomia taloudellisia ongelmia useiden tuhansien eurojen mätkyistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.