Mainos

Komeettaluotain Rosetta ohitti Marsin

Rosetta-luotain on lähetetty avaruuteen tutkimaan komeettaa, joka sijaitsee Auringosta liki 700 miljoonan kilometrin päässä.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n komeettaluotain Rosetta ohitti varhain tänään onnistuneesti Marsin. Lähimmillään luotain liikkui vain 250 kilometrin päässä Marsista.

Luotaimen on tarkoitus kymmenvuotisen ja 7,1 miljardin kilometrin mittaisen matkan jälkeen päästä tutkimaan Churymov-Gerasimenko-komeettaa vuonna 2014.

Vaarallisin vaihe Marsin ohilennossa oli luotaimen kiertyminen 20 minuutiksi pimentoon niin, etteivät sen aurinkopaneelit tuottaneet sähköä normaaliin tapaan. Lennon johtokeskuksessa Darmstadtissa Saksassa ilmoitettiin ohilennon sujuneen hyvin.

- Olemme kaikki hyvin tyytyväisiä, kertoo Andrea Accomazzo avaruuskeskuksesta.

- Eurooppa on komeettojen tutkimuksen tienraivaaja. Aurinkokunnan ymmärtämiseksi meidän on palattava sen alkuun, ja alkuna olivat komeetat, sanoo puolestaan ESA:n tieteellinen johtaja David Southwood.

Nyt alkaneella matkalla kohti Churymov-Gerasimenkoa Rosetta ottaa vauhtia useista planeetoista ennen tuloaan perille. Komeetan luo tultuaan Rosetta kiertää sitä ja lähettää sen pinnalle Philae-laskeutujaluotaimen.

Rosetta on Euroopan avaruusjärjestön miljardin euron hanke, jossa suomalaisten osuus on runsaat 13 miljoonaa euroa. Suomalainen Patria on suunnitellut ja valmistanut kolme tonnia painavan luotaimen runkorakenteet.

Rosetta on nimetty egyptiläisen Rosetta-kiven mukaan, joka oli avainasemassa hieroglyfikirjoituksen arvoituksen selvittämisessä. ESA toivoo Rosetta-luotaimen auttavan selvittämään Aurinkokunnan syntyä.

Rosetta lähti matkaan maaliskuussa 2004 Kourousta Ranskan Guayanasta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.