Mainos

Kolumnistille sakkoja poliittisesta satiirista

Kolumnisti Aimo Kairamo on tuomittu maksamaan sakkoja ja vahingonkorvauksia kolumnista, jossa piikiteltiin silloista kokoomuksen kansanedustajaa Seppo Kanervaa (kuvassa). Kolumni julkaistiin Demarissa ja Turun Päivälehdessä huhtikuussa 2000. Päiväsakkoja saivat myös molempien lehtien päätoimittajat.

Helsingin hovioikeuden mukaan Kanervalle on maksettava 2000 euroa korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Kanerva itse vaati 12 500 euroa.
Tuusulan käräjäoikeus hylkäsi syytteet aiemmin kokonaan.

Puujalalla koreasti monotansseissa -nimisessä kolumnissa Kairamo kutsui Kanervaa Suomen nuorimmaksi sotainvalidiksi ja sanoi hänen pinnaavan eduskuntatyöstä olemattomaan puujalkaansa vedoten. Kairamo väitti myös kuulleensa, että Kanerva oli huijannut itselleen rintamamiestunnuksen. Kansanedustajaa kutsuttiin toistuvasti lurjukseksi. Kolumni perustui oikeaan tietoon siitä, että Kanerva oli saanut Levillä kuntoutusta sotavammaansa. Kansanedustaja oli loukkaantunut lapsena sotilaiden jälkeensä jättämän käsikranaatin räjähdettyä.

Oikeusistuimet eri kannoilla


Kanerva piti kirjoitusta loukkaavana ja kertoi saaneensa sen vuoksi paljon kriittisiä yhteydenottoja sotaveteraaneilta ja eläkeläisiltä. Kairamo puolustautui sillä, että kirjoituksen tyylilaji oli satiiri, jossa liioittelu kuuluu asiaan.

Tuusulan käräjäoikeus päätyi kolumnistin kannalle ja hylkäsi syytteet. Sen mukaan lehdistön tehtäviin kuuluu osana sananvapautta arvostella poliitikkoja.

Helsingin hovioikeus oli toista mieltä. Sen mukaan ei voida pitää hyväksyttävänä, että kirjoituksessa oli esitetty perättömyyksiä, joiden perusteella Kanervalla ei olisi ollut oikeutta saamaansa kuntoutushoitoon.

Hovioikeus myönsi kirjoituksen kuitenkin olleen humoristissävytteinen ja lukijankin havaittavin tavoin liioitteleva, mitä se piti korvausta alentavina seikkoina. Se muistutti myös, että kansanedustajan on siedettävä julkista arvostelua enemmän kuin tavallisen yksityisen henkilön.

Kairamolle 15 päiväsakkoa

Hovioikeus tuomitsi Kairamon vastoin parempaa tietoa tehdystä julkisesta herjauksesta maksamaan 15 päiväsakkoa eli 525 euroa. Kolumnin julkaisseiden lehtien päätoimittajat tuomittiin molemmat painovapauden tuottamuksellisesta väärinkäyttämisestä 10 päiväsakkoon. Demarin päätoimittajalle Kari Arolalle maksettavaksi kertyy 550 euroa ja Turun Päivälehden päätoimittajalle Antti Vuorenrinteelle 300 euroa.

Kustannus Oy Demari ja Kairamo joutuvat maksamaan korvaukset henkisistä kärsimyksistä Kanervalle osittain yhteisvastuullisesti päätoimittajien kanssa. Maksettavaksi tulee myös 6000 euroa Kanervan oikeudenkäyntikuluista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.