Mainos

KOLUMNI: Miksi muumioita löytyy aina ikävien uutisten aikaan?

Egypti on tällä viikolla ollut otsikoissa sekä maailmaa järkyttäneillä kuolemantuomiouutisilla että historiafaneja ilahduttavilla muumiolöydösuutisilla. Lähes 700 terrorijärjestöksi julistetun Muslimiveljeskunnan kannattajaa tuomittiin kuolemaan. Maaliskuussa kuolemantuomio langetettiin reilulle 500 veljeskunnan jäsenelle.

Luksorin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvasta Kuninkaiden laaksosta löydettiin 50 muumiota muinaiselta hautausmaalta. Uutinen levisi maailmalle vasta huhtikuun lopussa heti kuolemantuomiouutisten jälkeen vaikka siitä tihkui tietoa median edustajille Kairossa jo kaksi viikkoa aikaisemmin.

Uutisten ajoitus ei yllättänyt. Hyvin usein uutiset muinaismuistolöydöistä leviävät maailmalle välittömästi ikävien uutisten jälkeen ikään kuin hiekan kätköissä vuosituhansia lojuneet muinaiset egyptiläiset ajoittaisivat paljastumisensa ajankohtaan, jolloin Egypti tarvitsee hyviä uutisia.

On mahdotonta tietää, kuinka paljon muinaismuistoja Egyptissä on vielä löytymättä. Joidenkin asiantuntijoiden arvion mukaan vasta pieni osa muinaismuistoista on löydetty ja valtaosa lymyää edelleen maakerrosten ja hyvänä säilytysmateriaalina toimivan kuivan hiekan peitossa.

Kaikki muinaismuistolöydöt eivät päädy mediaan. Egyptissä paljastuu lähes joka viikko historiallisesti arvokkaita jäänteitä muinaisista ajoista. Useammalle tuttavalleni ovat maaseudun asukkaat tarjonneet ostettavaksi rakennustöiden myötä löytyneitä muinaismuistoja. Tuttavani eivät ole tehneet kauppoja, mutta aina löytynee kiinnostuneita tahoja mustan pörssin muinaismuistokaupalle.

Egyptiläiset ovat ylpeitä faaraoidenaikaisesta historiastaan, mutta kun oman talon rakennustyömaalla lapio kilahtaa vanhaan kolikkoon tai rakennustyömaan perustuksista kurkistaa palanen muumion käärinliinaa päätyy löytö paljon todennäköisemmin salakauppaan kuin tiedoksi valtion virastoon.

Tuore uutinen Luksorin Kuninkaiden laaksosta löytyneestä 50 muumiosta ei ole sinänsä ainutlaatuinen. Muumioita löytyy jatkuvasti. Joskus muinaismuistoja löytyy sattumalta kuten Bahareyan keitaalla vuonna 1996, jolloin paljastui valtaisa hautausmaa-alue aasin pudottua aavikolla olleeseen kuoppaan.

Bahareyan museossa on näytillä kymmenkunta keitaan laidalta löytynyttä kreikkalais-roomalaisen ajan muumiota, joista vain harvan henkilöllisyys on kyetty selvittämään. Pelkästään Bahareyan keitaalta löytyneellä hautausmaa-alueella uskotaan olevan vielä tuhansia muumioita.

Hyviä muumiouutisia Egyptissä riittänee siis vielä jopa sadoiksi vuosiksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.