Mainos

Kolumni kokoomuksen puheenjohtajakisasta sytytti sanasodan: "Rikosta ei tapahtunut"

Sosiaalisessa mediassa on noussut sanasota Kauppalehden toimittajan kolumnista, joka käsittelee kokoomuksen puheenjohtajakisaa.

Kaija Ahtela mainitsee kolumnissaan kolmesta kandidaatista vain Alexander Stubbin ja Petteri Orpon, mutta jättää Elina Lepomäen mainitsematta.  

Lukija kysyi asiasta Ahtelalta sähköpostitse, ja tämän vastauksen mukaan Lepomäki on epärelevantti ehdokas puheenjohtajapelissä.  

Lukija julkaisi saamansa vastauksen sosiaalisessa mediassa. Lepomäki jakoi sen puolestaan Twitterissä, minkä jälkeen Ahtela suivaantui ja syytti kansanedustajaa rikoksesta.  

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, ettei yksityisen sähköpostiviestin julkaiseminen ole rikos, mikäli sen julkaisee lähettäjä tai vastaanottaja. Myöskään julkaistun viestin levittäminen ei ole rikos.  

-Jos viesti sisältää intiimille elämänalueelle kuuluvia asioita kuten perhesuhteita, silloin viesti kuuluu yksityisyyden suojan piiriin, Tolvanen kommentoi. 

Someohjeistus annettu

Kauppalehden päätoimittajan Arno Ahosniemen mukaan Ahtela ei ole tehnyt virhettä jättäessään Lepomäen pois kolumnistaan.  

–Kolumnissa käsiteltiin Orpon ja Stubbin välistä kamppailua, jolloin voidaan jättää osapuolia mainitsematta. Kolumnissa on kyse mielipiteellisestä materiaalista, ei uutisesta, Ahosniemi sanoo STT:lle.  

Sosiaalisessa mediassa loka lensi puolin ja toisin, ja Ahtela osallistui keskusteluun kärkkäästi kommentoimalla muun muassa Lepomäen ikää.

–Toimittajan täytyy esiintyä somessa siten, että kaikki hänen julkaisemansa materiaali voitaisiin julkaista muuallakin, Ahosniemi sanoo. 

Ahtelan Twitter-keskustelun korrektiuteen hän ei ota kantaa.  

Näin somekiista eteni

Kauppalehden toimittaja Kaija Ahtela käsitteli kolumnissaan 31.5. kokoomuksen puheenjohtajataistoa. Hän mainitsi kirjoituksessaan vain Alexander Stubbin ja Petteri Orpon, jättäen kolmannen kandidaatin eli Elina Lepomäen mainitsematta.  
  
-Lukija lähettää sähköpostia Ahtelalle, joka vastaa, ettei Lepomäki ole hänen mielestään relevantti puheenjohtajakandidaatti  
-Lukija julkaisee yksityisen sähköpostiviestin sosiaalisessa mediassa  
-Lepomäki vaatii Ahtelaa perustelemaan puheitaan ja jakaa sähköpostiviestin Twitterissä  
-Ahtela syyttää Lepomäkeä lain rikkomisesta, sillä tämä on jakanut yksityistä aineistoa ilman lupaa  
-Ahtela sanoo Lepomäen olevan niin nuori, ettei ymmärrä rikoslakia  
-Lepomäki perustelee Ahtelalle, ettei toisen julkaiseman aineiston jakaminen ole rikos  
-Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen vahvistaa STT:lle, että Lepomäki on oikeassa eikä rikosta ole tapahtunut  

STTMainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.