Mainos

Kolumni: Kannustinloukkuja purettu jo yli 20 vuotta – avaruuden valloittaminen olisi ollut helpompaa

Jälleen yksi hallitus on asettanut päämääräkseen kannustinloukkujen purkamisen. Nyt Suomi on käyttänyt kannustinloukkuihin 21 vuotta. Olisi mieluummin kannattanut seurata amerikkalaisten esimerkkiä ja ryhtyä valloittamaan avaruutta, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti, päätoimittaja Reijo Ruokanen.

"Me päätämme mennä kuuhun. Me päätämme mennä kuuhun tällä vuosikymmenellä ja tehdä muitakin asioita. Emme siksi, että ne ovat helppoja vaan siksi, että ne ovat vaikeita. Siksi, että määränpäämme auttavat meitä organisoimaan ja mittamaan energiamme ja osaamisemme. Koska me hyväksymme tuon haasteen emmekä suostu lykkäämään sitä. Koska aiomme voittaa sen, ja muuta haasteet myös."

Näin puhui USA:n presidentti John F. Kennedy 12. syyskuuta 1961. Hän oli saanut varmistettua rahoituksen avaruusprojektille.

Oli aika panna toimeksi. Vajaat kahdeksan vuotta myöhemmin, 20.7.1969, Neil Armstrong ja Buzz Aldrin kävelivät kuun pinnalla.

Kuuprojektia voisi kuvitella melkoiseksi haasteeksi, mutta oikeasti se oli aika helppo juttu. Jos ei olisi ollut, se ei olisi onnistunut noin lyhyellä toimitusajalla.

Verrataan vaikka kannustinloukkuihin.

Ensimmäisen kerran hallitus päätti poistaa ne 1996, kun toinen valtiovarainministeri Arja Alho (sd) asetti tuloloukkutyöryhmän. Sen piti selvittää silloisen sosiaaliturvajärjestelmän tuloloukut ja etsiä keinot niiden purkamiseksi.

Sen jälkeen Suomeen ei ole tehty yhtään budjettia eikä varmaan työmarkkinaratkaisuakaan, missä ei olisi mainittu kannustinloukkuja.

Jokainen puoluejohtaja on luvannut ratkaista ongelman. Kaikki hallitukset ovat pitäneet kannustinloukkuja ongelmana, joka pitää nopeasti hoitaa pois. Eihän siinä voi olla järkeä, että työn tekeminen kannattaa huonommin kuin työttömänä oleminen.

Sipilän hallitus päätti puoliväliriihessään tarjota sekä keppiä että porkkanaa taistelussaan kannustinloukkuja vastaan. Tarjolla on muun muassa päivähoitomaksujen alennusta ja toimeentulotuen ja asumistuen kiristyksiä eikä sitten oikeastaan muuta.

Ei kannata pidättää hengitystä tuloksia odotellessa. Kun höyhenellä ampuu, saalis ei voi olla iso.

Suomi on käyttänyt nyt kannustinloukkuihin 21 vuotta. Sinä aikana tilanne on vain huonontunut. Olisi kannattanut seurata amerikkalaisten esimerkkiä ja ryhtyä valloittamaan avaruutta. Sinne pääsee huomattavasti nopeammin ja mainekin kasvaa. 

Reijo Ruokanen on Tekniikan Maailman, TM Rakennusmaailman ja Vauhdin Maailman vastaava päätoimittaja. Hän on MTV.fi:n vieraileva verkkokolumnisti, joka ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.