Kolumbian sissijohtaja poissa rauhanneuvotteluista

Sissijohtaja Manuel Marulanda jätti tänään tulematta rauhanneuvotteluihin, joissa hänen oli määrä tavata Kolumbian presidentti Andres Pastrana. Neuvottelujen avajaisseremoniat aloitettiin kuitenkin pienessä San Vicente del Caguanin kaupungissa Marulandan poissaolosta huolimatta.

Rauhanneuvotteluista on toivottu ratkaisua Latinalaisen Amerikan pisimpään jatkuneeseen sisällissotaan, jossa on kuollut 30 vuodessa yli satatuhatta ihmistä. Vielä neuvotteluiden aattonakin hallitus ilmoitti yhdeksän ihmisen saaneen surmansa yhteenotoissa. Neuvotteluissa on määrä sopia virallisten rauhanneuvottelujen aloittamisesta hallituksen ja kommunistisen Farc-sissiliikkeen kesken.

Presidentti Pastrana saapui varhain tänään paikallista aikaa avajaisseremoniaan, jonka alkamista lykättiin Marulandan odottelun vuoksi. Kaupungin keskusaukiolla pidettyyn tilaisuuteen osallistui hallituksen edustajia, diplomaatteja ja ulkomaisia vieraita, mm. Nicaraguan entinen presidentti Daniel Ortega. Farc-sissiliikkeen edustajan mukaan Marulandan poissaolo saattaa johtua turvallisuussyistä. Sissijohtaja lähetti kuitenkin neuvottelupaikalle viestin, jossa hän luetteli syitä siihen, miksi Farc on noussut hallitusta vastaan.

Pastrana kertoi haastattelussa aiemmin tällä viikolla tuntevansa itsensä petetyksi, jos sissijohtaja ei saavu tapaamiseen. Keskusaukiolla tänään pitämässään puheessa hän totesi kuitenkin, ettei Marulandan poissaoloa voida pitää syynä neuvotteluista luopumiseen.

Eilen hallitus ja sissiliike löivät kättä aloittamalla yhteiset turvallisuusoperaatiot taatakseen rauhallisen neuvottelujen kulun. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kiistakumppanit toimivat rinta rinnan. Pastrana myöntyi jo marraskuussa tyhjentämään San Vicente del Caguania ympäröivän alueen hallituksen joukoista. Farc käyttää ylintä valtaa tällä noin Sveitsin kokoisella 42 000 asukkaan alueella. Yhdessä ELN-sissiliikkeen kanssa Farc on lisäksi enemmän tai vähemmän vallassa lähes puolessa Kolumbiaa. Tulitaukoa hallituksen ja Farcin kesken ei kuitenkaan ole, ja taistelut jatkuvat muualla Kolumbiassa.

Farc pyrkii Kolumbian maanomistuksen radikaaliin uudistamiseen ja vaatii kaiken varallisuuden uusjakoa samoin kuin rajoittamattoman markkinatalouspolitiikan lopettamista. Sissiarmeijan tehokkuus on yksi syy hallituksen rauhanhaluun. Kolumbian armeijan nimellinen miesvahvuus on 110 000 miestä, mutta kunnon aseita riittää rahapulasta kärsivässä armeijassa korkeintaan 40 000 sotilaalle. Farcilla on aseissa 15 000 sissiä.
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat