Mainos

Kolumbian kuolemanpartiotutkinta lähestyy jo presidenttiä

Kolumbian syyttäjäviranomaiset pidättivät myöhään eilen presidentti Alvaro Uriben serkun epäiltynä yhteyksistä äärioikeistolaisiin kuolemanpartioihin. Pitkäaikainen senaattori Mario Uribe yritti hakea turvapaikkaa Costa Rican suurlähetystöstä, mutta Costa Rica ei suostunut pyyntöön.

Korkeimman oikeuden tutkimukset ovat tähän mennessä liittäneet yhteensä 62 kongressiedustajaa oikeistolaisiin puolisotilaallisiin joukkoihin. Puolet heistä on telkien takana. Mario Uriben pidätys tuo skandaalin entistä lähemmäksi presidenttiä.

Mario Uribe erosi lokakuussa senaatista suojautuakseen tutkimuksilta, mutta niitä on jatkettu erosta huolimatta.

Puolisotilaallisia joukkoja perustettiin 1980-luvulla suojelemaan vauraita kolumbialaisia maanomistajia vasemmistosissejä vastaan. Joukkoja on syytetty huumekaupasta ja julmuuksista siviilejä kohtaan.

Joukkojen komentajat ovat hajottaneet armeijansa presidentti Uriben kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti. Vastineeksi tunnustuksesta ja lupauksesta maksaa korvauksia uhreille he saivat lyhennettyjä vankilatuomioita. Monet ihmisoikeusjärjestöt kuitenkin pelkäävät, että todellisuudessa komentajat ovat pitäneet rikollisverkostonsa hengissä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.