Kolumbian kansanäänestyksessä väkivaltaisuuksia

Ainakin 13 ihmistä on kuollut Kolumbiassa kapinallisten hyökkäyksissä.

Kolumbian asukkaat ovat äänestäneet paikallisvaaleissa, joita pidetään merkittävänä testinä maan konservatiivisen presidentin Alvaro Uriben suosiolle. Eilen Kolumbiassa järjestetty kansanäänestys näyttää olevan epäonnistumassa, koska tarpeeksi monet ihmiset eivät käyneet äänestämässä.

Myös väkivalta on varjostanut vaaleja. Kuusi poliisia sai surmansa vasemmistolaisten Farc-sissien hyökkäyksessä maan lounaisosassa. Lisäksi armeijan sotilas kuoli yksittäisessä kranaatti-iskussa Bogotan länsipuolella. Myöhemmin vielä kuusi ihmistä kuoli pommiräjähdyksessä, joka sattui Pohjois-Kolumbiassa. Sissit sieppasivat myös vaalivirkailijoita.

Kapinalliset uhkasivat keskeyttää äänestyksen 15-kohtaista uudistusohjelmasta, jonka tavoite on vähentää valtion menoja. Uudistuksiin sisältyisi myös muun muassa kongressiedustajien määrän pienentäminen.

Monimutkaisia vaalikysymyksiä

Kansalaisilta kysyttiin mielipidettä kaikkiaan 15-kohtaisesta uudistusohjelmasta.

Kun noin 97 prosenttia äänistä on laskettu, jokainen kohta on saanut ainakin 80 prosentin kannatuksen. Useimpia äänestyskohtia uhkasi kuitenkin mitätöinti, koska vaaditut 25 prosenttia äänestäjistä ei ottanut niihin kantaa.

Uudistuksiin sisältyi myös muun muassa kongressiedustajien määrän vähentäminen. Ihmisiltä kysyttiin myös, pitäisikö laittomasti valtion varoja hamunneille antaa ikuinen porttikielto valtion virkoihin ja pitäisikö valtion työntekijöiden palkat jäädyttää. Uriben mukaan uudistusohjelmalla estettäisiin Argentiinan kaltainen talouden romahdus. Vasemmistolaisten poliitikkojen ja ammattiyhdistysväen mukaan köyhät kuitenkin kärsisivät ohjelmasta, ja he kehottivat ihmisiä pidättäytymään äänestämästä.

Äänestäjät olivat puolestaan hämmennyksissään kansanäänestyksen monimutkaisista kysymyksistä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat