Kolumbialaisetkin pyramidihuijauksen uhreina

Kolumbiassa on julistettu hätätila maassa paljastuneiden laajojen pyramidihuijausten vuoksi. Kymmenien yritysten epäillään huijanneen ainakin 200 miljoonaa dollaria (lähes 160 miljoonaa euroa) yhteensä noin kolmelta miljoonalta ihmiseltä.

Kuukauden kestävä hätätila on antanut poliisille laajat valtuudet ottaa haltuunsa huijauksesta epäillyt yritykset ja niiden jäljellä olevat varat. Alkuviikosta poliisi sulkikin lähes 60 DMG-sijoitusklubin toimistoa. Jo viime viikolla poliisi pidätti yli 50 eri yritysten työntekijää petoksesta epäiltyinä. Samalla takavarikoitiin 30 miljoonaa dollaria (24 miljoonaa euroa).

Huijausten uhreiksi on joutunut niin köyhiä maanviljelijöitä kuin merkittäviä poliitikkojakin. Monet sijoittivat elinikäiset säästönsä yrityksiin kuten Money, Fast, Easy and in Cash (Nopeaa, helppoa, käteistä rahaa), jotka lupailivat jopa 150 prosentin kuukausituottoja.

Viranomaiset yrittävät nyt selvittää pyramidihuijausten aiheuttamien tappioiden laajuutta. Joka tapauksessa seurausten odotetaan vahingoittavan maan taloutta ja vaikuttavan varsinkin kulutukseen, sillä monet menettivät pyramidiyrityksille joulurahansa.

Kriisi on myös vaatinut ainakin kolme ihmishenkeä. Yksi kuolleista oli epäonninen sijoittaja, joka teki itsemurhan.

Konkurssit lietsoneet levottomuuksia

Sijoittajien keskuudessa alkoi levitä paniikki viime viikolla, kun yksi yrityksistä keskeytti tuottojen maksamisen asiakkailleen. Useissa maakunnissa alkoi esiintyä levottomuuksia, ja Paston ja Popayanin kaupungeissa sijoittajat tunkeutuivat yrityksiin uhkailemaan johtajia väkivallalla.

Popayanin kaupungin keskuspuisto täyttyi vihaisista sijoittajista, jotka syyttivät hallituksen ja median lietsoman paniikin ajaneen yritykset konkurssiin.

Paikallisen Caucan yliopiston taloustieteen professorin Luis Calvon mukaan moiset väitteet ovat täyttä puppua. Hänen mielestään ongelman ydin on ihmisten kyvyttömyys hyväksyä, etteivät pyramidiyritysten tarjoamat valtaisat tuottoprosentit ole laillisesti mahdollisia.

Esimerkiksi Money, Fast, Easy and in Cash maksoi kyllä aluksi suuria tuottoja. Mutta kun sen asiakkaat eivät enää kyenneet värväämään uusia asiakkaita, joiden talletuksilla olisi maksettu aikaisemmille sijoittajille, pyramidi romahti.

Usko äkkirikastumiseen elää vahvana

Kolumbian presidentti Alvaro Uribe on syyttänyt sijoitusklubeihin uskoneita poliiseja ja senaattoreita huonon esimerkin näyttämisestä. Samalla Uribe vetosi kouluihin, jotta nämä opettaisivat lapsia arvostamaan rehellistä työtä "mafiakulttuurin" sijaan.

Nopea rikastuminen ei ole Kolumbiassa mitenkään epätavallista, sillä maa on maailman tärkein kokaiinin tuottaja. Köyhät ihmiset unelmoivatkin pääsevänsä oikotietä ylös köyhyydestä.

Huijareiden lisäksi on kuitenkin olemassa toinenkin ihmisryhmä, joka on saanut tilanteesta taloudellista hyötyä. Paikalliset jäätelönmyyjät ovat keksineet pystyttää kojunsa syyttäjänvirastojen eteen, jossa rahansa menettäneet jonottavat keskipäivän kuumuudessa rikosilmoituksen jättääkseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat