Mainos

Kolumbia ja FARC-sissit matkalla kohti pysyvää rauhaa

20:35

Kolumbian hallitus ja marxilainen FARC-sissiliike ovat sopineet pahimman kiistansa, maareformin. Sopimuksessa luvataan puuttua rikkaiden suurmaanomistajien ja maattomien työläisten juopaan.

Liki 50 vuotta kestäneen ja yli 100 000 ihmishenkeä vaatineen taistelun toivotaan nyt päättyvän ja alustavan sovun johtavan lopulliseen rauhansopimukseen. Kyseessä on Latinalaisen Amerikan pisin edelleen jatkuva sisällissota.

Idealistisesta alusta kyseenalaisiin keinoihin

Marxilainen sissiliike FARC eli Kolumbian vallankumoukselliset asevoimat syntyi vuonna 1964. Sen synnytti rikkaiden maanomistajien ja köyhien maatyöläisten epätasa-arvo.

Idealistinen alku johti sittemmin väkivaltaisuuksiin puolin ja toisin. Sissit sieppasivat sivullisia lunnaiden toivossa. Toimintaa rahoitettiin etenkin huumekaupalla, mitä liike ei tunnusta edelleenkään. Myös FARCin vastustajia on syytetty ihmisoikeuksien loukkauksista.

Kuubassa käytyjen neuvottelujen suojelija, isäntämaan Carlos Fernandez sanoo, että mitään ei ole sovittu niin kauan kuin kaikesta ei ole sovittu. Hänen mukaansa kaikki kiistat on ratkaistava ennen kuin lopullinen rauhansopimus voidaan solmia.

Kuuban johdolla neuvoteltu sopu maareformista tarkoittaa, että maattomille annetaan maata ja maaseudun palveluja ja rakenteita pannaan kuntoon. Mitä se käytännössä tarkoittaa, ei vielä tiedetä. Kolumbian hallitus rauhoittelee maanomistajia, ettei laillisiin omistuksiin kajota.

FARC-sissiliikkeen pääneuvottelija Ivan Marquez puolestaan sanoo, että kun maareformista on sovittu, se tarkoittaa Kolumbialle sitä, että nyt avataan keskustelu demokratiasta.

"On rukoiltava edelleen, että rauhaan päästäisiin"

FARC ei etsi sopua vain hyvää hyvyyttään. Kolumbian hallitus on yhdessä Yhdysvaltain kanssa ajanut liikkeen hyvin ahtaalle muttei kuitenkaan täysin voimattomaksi taistelussa, jossa sissien kohteena on ollut Kolumbialle tärkeä öljyteollisuus.

Jos rauhansopimuksen merkittävin ja selvästi vaikein este on nyt raivattu, tämän jälkeen on selvitettävä, mitä vaatimuksia sissien tekemien vahinkojen kärsijöillä on. Yli 100 000 ihmistä on kuollut ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan julmuuksia liki viiden vuosikymmenen sissitoiminnan takia.

Uhrit ja omaiset ovat vaatineet syyllisiä myös oikeuteen vastaamaan teoistaan. Liike puolestaan pitää ainakin osaa teoistaan oikeutettuina. Myös huumekauppa on saatava loppumaan, jotta lopullinen rauhansopimus syntyisi. Neuvotteluja jatketaan kesäkuun 11. päivä.

Kolumbian ulkoministeri Maria Angela Holguin pitää alustavaa sopua myönteisenä ja sanoo suhtautuvansa jatkoon optimistisesti.

– Meidän on rukoiltava edelleen, että (rauhaan) päästäisiin, hän sanoo.

FARC on suurin mutta ei ainoa Kolumbian sissiliike. Sillä arvellaan olevan 8000 taistelijaa. Sen lisäksi maassa vaikuttaa 3000 taistelijan vahvuinen ELN, Kansallinen vapautusarmeija. Se on ilmaissut Kolumbian hallitukselle, että se haluaa samantyyppiseen sopuun kuin FARC. Hallitus kuitenkin vaatii, että ELN:n on vapautettava panttivankinsa ennen minkäänlaisia sopuyrityksiä. Sissiliikkeiden lisäksi Kolumbialla on vaivanaan puhtaasti rikollisia jengejä, jotka harjoittavat huumekauppaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.