Mainos

Koloradonkuoriaisia Etelä-Karjalan perunapelloissa

Uusimmat havainnot perunasatoa uhkaavista koloradonkuoriaisista on tehty Etelä-Karjalassa. Tänään kuoriaisia löytyi perunapellosta Vainikkalasta.

Viime viikon lopulla koloradonkuoriaisia tavattiin Kymenlaakson rannikolla itäisen Suomenlahden kansallispuistossa ja sen jälkeen Lappeenrannassa. Lappeenrannassa kuoriaisia on löytynyt Vainikkalaa ennen pientilojen perunapelloilta Haapajärveltä ja Vilkjärveltä. Kuoriaisten pääravintoa ovat perunanlehdet ja varret. Yhden naaraan tuottama populaatio pystyy hävittämään puolentoista hehtaarin perunapellon.

-Ne näyttävät olevan tosi ahneita perunanlehdille. Minulla oli yksi kuoriainen purkissa yön, ja koko ajan se rouskutti perunanlehteä, kuvaa koloradonkuoriaisen nälkää kasvinviljelyagronomi Vesa Niskanen Etelä-Karjalan maaseutukeskuksessa Lappeenrannassa. -Nyt kuoriainen on matkustanut Helsinkiin tutkittavaksi. Koloradonkuoriaisten havainnoista on ilmoitettava viranomaisille. Nämä tarkistavat havainnon ja tarkastuksen perusteella päätetään vastatoimista, mm. myrkytyksistä.

Yleinen Euroopassa

Koloradonkuoriainen on yleinen Euroopassa ja lähimpänä maatamme sitä esiintyy Virossa. Kuoriainen on karanteenituholainen, johon kiinnitetään erityistä huomiota eteläisessä Suomessa, joka on EU:n suoja-alue. Ensimmäisistä viidestä kansallispuistosta tavatuista koloradonkuoriaisista vain kaksi oli elossa. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen ylitarkastaja Jyrki Tomminen on arvellut koloradonkuoriaisten saapuneen maahamme kovien kaakkoistuulien kannattelemina.

Kuoriainen ei ole mikään hyvä lentäjä mutta osaa käyttää hyväkseen voimakkaita ilmavirtauksia ja matkata näin satoja kilometrejä. Se saattaa pudota veteen, mutta pysyy siinäkin hengissä viikon verran ja ajauduttuaan rantaan nousee maalle. Koloradonkuoriaista on tavattu tätä ennen maassamme perunapellosta vain kerran vuonna 1983 Pohjois-Kymenlaaksossa Jaalassa. Satunnaisesti niitä on löytynyt mm. Venäjältä tulleista junanvaunuista ja Porin satamasta. Alun perin koloradonkuoriainen on Yhdysvalloista Eurooppaan levinnyt tuholainen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.