Mainos

Koloradonkuoriaiset torjuttu tältä kesältä

Koloradonkuoriaisten tarkastukset ja torjunnat on lopetettu tältä kesältä. Perunatuholaisen laajamittainen leviäminen Suomeen on uudelleen mahdollista ensi kesänä Pohjois-Viron ja Venäjän Karjalan laajojen epidemioiden vuoksi.

-Jos on suotuisa sää eli tuulet ovat tänne päin, uhkana on uusi invaasio, koska Virossa ja Leningradin alueella epidemiat ovat olleet niin laajat. Toisaalta viranomaisten välistä yhteistyötä on myös tiivistetty rajan pinnassa, kertoo apulaisjohtaja Rauni Virtanen Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta.

Hänen mukaansa koloradonkuoriaisten runsautta havainnoidaan ensi keväänä sekä Suomen että Karjalan ja Leningradin alueiden perunaviljelyksillä leviämisriskin selvittämiseksi. Myös Viron viranomaisten kanssa ollaan tiiviissä yhteistyössä. Suomessa torjunta-aineista on tehty jäämätutkimukset, joiden perusteella perunoiden syönti on täysin turvallista. Venäjällä ja Virossa torjunnat ovat jääneet viljelijöiden varaan, ja torjunta-aineiden puutteessa tulos on jäänyt heikoksi.

Suomesta löydettiin kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana kaikkiaan 146 esiintymää, joista valtaosa Etelä-Karjalasta. Ensi keväänä kaikki esiintymäalueet tarkastetaan uudelleen, joten Kasvintuotannon tarkastuskeskus kehottaa viljelijöitä edelleenkin ilmoittamaan viranomaisille, jos pelloilta löytyy koteloita tai aikuisia kuoriaisia esimerkiksi perunannoston yhteydessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.