Mainos

Koloradon kuoriainen levinnyt

Etelä-Karjalaan pesiytynyt koloradon kuoriainen on todellinen uhka maamme luomuperunatuotannolle. Jos kuoriaista ei saada kuriin, käy 1000:n luomuperunahehtaarin kasvatus lähes mahdottomaksi. Nyt koloradon kuoriainen on levittäytynyt lännessä aina Lemille ja Asikkalaan asti.

Perunamaita uhkaava koloradon kuoriainen on levinnyt Etelä-Karjalasta Päijät-Hämeeseen. Läntisin havainto on tehty Asikkalasta. Kaiken kaikkiaan perunan pahimmaksi tuholaiseksi mainuttua koloradon kuoriaista on löytynyt 38:lta viljelmältä.

Kuoriaista saa torjua kemiallisesti vain kasvintuotannontarkastuskeskuksen erikoisluvalla. Koloradon kuoriainen rantautui Venäjältä puhaltaneiden tuulten mukana lähinnä Lappeenrannan seudulle pari viikkoa sitten.

Pieni mutta kelju kaveri

Luomuperunaviljelmiä tarkkaillaan nyt huolella myös Etelä-Karjalan naapurimaakunnissa, koska perunan pahimman tuholaisen iskeytyminen viljelmille tietäisi epätoivoista taistelua sadon puolesta. Kasvintuotannontarkastuskeskuksen linja, jonka mukaan Etelä-Karjalaan levittäytyneet koloradon kuoriaiset myrkytetään vain ammattiviljelmiltä, on luomuviljelijöille lähes painajainen. Euroopan Unionille jo vuonna 1994 tehdyssä riskikartoituksessa todettiin, että koloradon kuoriainen pystyy muodostamaan maahamme talvehtivan kannan. Riskialue on kesäkauden lämpötilan ja toisaalta talvikuolleisuuden huomioon ottaen Suomessa linjalla Kitee-Vaasa alapuolella, sen eteläpuolella.

Talvikannan torjunta jää koloradoja käsin kasvustoista nyppivienkotitarveviljelijöiden vastuulle, sillä viranomaiset myöntävät myrkytyslupia vain ammattiviljelmille. Varoajat näillä aineilla ovat maksimissaan kolmisen viikkoa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.