Mainos

Kolmessa EU-maassa äänestys tänään

Italia, Malta ja Latvia äänestävät tänään EU-vaaleissa. Joka kolmas Eu-maa olisi valmis äänestämään pian myös EU:n peruslaista.

Europarlamentti Brysselissä.

Italialaiset, maltalaiset ja latvialaiset astuvat tänään EU-vaaliuurnille. EU-vaalit on pidetty jo Hollannissa, Britanniassa sekä Irlannissa ja Tsekissä vaalit päättyvät tänään. Muissa EU-maissa äänestyspäivä on huomenna.

Kaikkiaan 25 EU-maassa on noin 340 miljoonaa äänioikeutettua.

Äänestyspaikat ovat Suomessa avoinna huomenna 9.00-20.00. Vaalien tulos julkistetaan kello 23.

Kansanäänestykset myös perustuslaista

Joka kolmas EU-maa harkitsee kansanäänestystä EU:n uudesta perustuslaista. Yhdeksän EU-maata on tähän mennessä ilmoittanut mahdollisuudesta kansanäänestyksen järjestämiseen. Virallisen vahvistuksen äänestyksestä on tehnyt vasta muutama maa.

Suomessa pääministeri Matti Vanhanen on luvannut kutsua hallitus- ja oppositiopuolueet yhteiseen neuvotteluun pohtimaan kansanäänestyksen mahdollisuutta. Vanhasen mukaan neuvottelu voidaan järjestää kesän tai syksyn aikana.

EU:n uusi perustuslaki on tarkoitus hyväksyä ensi torstaina ja perjantaina Brysselissä pidettävässä huippukokouksessa. Neuvotteluista tulee vaikeat, sillä jäsenmailla on yhä syviä erimielisyyksiä liittyen muun muassa neuvoston eli ministereiden kokouksen äänestyssääntöihin. Perustuslaki tulee kuitenkin voimaan vasta sitten, kun kaikki EU:n 25 jäsenmaata on sen hyväksynyt - joko omassa parlamentissaan tai kansanäänestyksellä. Siten yksikin ei-tulos voi tarkoittaa sitä, että perustuslaki ei tule voimaan muuallakaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.