Mainos

Kolmen tonnin hasisjutussa vaaditaan ehdottomia vankeustuomioita

Jutun käsittely alkoi täpötäydessä turvasalissa. Syytettyjä on yhteensä parikymmentä. Huumepoliisi pääsi liigan jäljille vuonna 2002.

Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa jutussa luettiin aamulla syytteitä 93:sta rikoksesta. Syyttäjä vaatii ns. kolmen tonnin hasisjutussa ehdottomia vankeustuomioita kaikkiaan 19:lle syytetylle. Syyttäjän mukaan huumetta salakuljetettiin Suomeen noin 3000 kg.

Juttua käsiteltiin täpötäydessä turvasalissa. Parinkymmenellä syytetyllä oli jokaisella oma avustajansa. Lisäksi ikkunattomassa kellarissa oli parikymmentä poliisia sekä saman verran yleisöä.

Sermejä oli tuotu suojaamaan kahta syytettyä.

Juttu on sikäli poikkeuksellinen, että muutamat keskeiset tekijät ovat kertoneet poliisille liigan kuviot.

Vastaajat kiistivät ja myönsivät syytteitä. Päätekijöitä on syytteiden mukaan ollut kolme. Kaikki kiistivät ja myönsivät heihin kohdistuneita syytteitä. Kaksi kiisti suurimman osan, kun taas kolmas myönsi tekoja enemmän kuin kiisti.

Syytteitä vuodesta 1997

Vanhimmat syytteet koskevat 1990-luvun loppua. Tuolloin Suomeen tuotiin 50 kilon eriä.

Huumepoliisi osui osittain liigan jäljille elokuussa 2002, kun eräästä Suomeen tuodusta 50 kilon erästä poliisin haltuun päätyi 27 kiloa. Poliisi ei päässyt ylätasoon kiinni.

Syyteiden mukaan toiminta laajeni marraskuussa 2002, jolloin Hollannista salakuljetttiin ensimmäinen 300 kilon erä. Seuraava tuli huhtikuussa 2003. Tässäkin lastissa poliisi oli jäljillä tietämättä kokonaisuudesta. Takavarikkoon päätyi toistasataa kiloa hasista.

Ensimmäinen kokaiinierä tuotiin 2003. Syytteen mukaan lastin suuruus oli kolme kiloa, josta poliisi löysi aikanaan 360 grammaa.

Kesäkuussa 2003 Hollanista tuotiin 90 kiloa ja elo-syyskuussa 360 kiloa hasista. Salakuljetukset jatkuivat kymmenien ja satojen kilojen erinä. Hasis kätkettiin pääkapunkiseudulle maastokätköihin.

Tullikin osui kerran. Heinäkuussa 2005 se löysi hollantilaisrekasta 325 kiloa hasista. Se oli liigan erä, mutta kokonaisuus ei vieläkään auennut. Jutusta tuomittiin vain rekkakuski, mutta nyt samasta lastista luettiin lisää syytteitä.

Suurin erä tuotiin syyskuussa 2005, kun rekassa oli hasista noin 500 kiloa. Loppuvuodesta tuotiin myös 11 kilon kokaiinierä.

Toinen 500 kilon hasiserä tuli kesäkuussa 2006. Se oli liigan viimeinen suuri erä ja tästä lastista poliisi takavarikoi maastokätköiltä 35 kiloa jutun tutkinnan alettua.

Huumesyytteiden lisäksi salissa luettiin syytteitä ampuma-aserikoksista, dopingrikoksista, rahanpesusta ja räjähderikoksesta.

Kolmen tonnin hasisjutun vastaajilta vaaditaan yhteensä noin 20 miljoonan euron korvauksia. Syyttäjät ovat laskeneet huumekaupan tuottaneen vuosien aikana tuon verran ja vaativat summaa valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.