Kolmen maan kilpajuoksu arktisille alueille jatkuu

Kaksi tutkimusretkikuntaa kartoittaa jälleen Pohjoista jäämerta, jonka pohjassa piilevät luonnonvarat kiinnostavat merenrantavaltioita.

Amerikkalais-kanadalainen retkikunta lähti matkaan maanantaina Alaskan Anchoragesta ja Kanadan Nunavutista. Venäläinen tutkimusryhmä purjehti kohti pohjoista jo viime viikolla Arkangelista. Molemmat retkikunnat tutkivat merenpohjaa.

Tutkimustiedon nojalla valtiot voivat hamuta hallintaansa nykyistä laajempia merialueita pohjoisilla rantavesillään.

Kansainvälisen merioikeusyleissopimuksen mukaan jäämeren rantavaltioiden aluevedet ulottuvat nyt 370 kilometrin päähän rantaviivasta. Valtio voi vaatia hallintaansa isompaa vyöhykettä, jos se kykenee osoittamaan mannerjalustansa ulottuvan merenpohjassa rantaviivaa pidemmälle.

Amerikkalais-kanadalainen tutkijaryhmä suuntaa Beaufortin merelle luotaamaan aluetta, jonka kumpikin maa katsoo kuuluvan aluevesiinsä. Valtioiden välisen merirajan määrittely on tutkijankin mielestä "kallisarvoinen" päätös.

- Kyseiseen Beaufortinmeren alueeseen kuuluu arvokkaista öljyvaroista tunnettu Mackenziejoen suiston jatke, kertoo amerikkalainen geofyysikko Jonathan Childs.

Matkaan lähtivät molempien maiden jäänmurtajat, amerikkalainen Healy ja kanadalainen Louis S. St-Laurent. Ne tähtäävät viisiviikkoisella matkallaan 84. leveysasteelle eli 579 kilometrin päähän Pohjoisnavasta.

Venäjä vaalii mielikuvaa arktisesta herruudesta

Tutkijat keräävät pohjoisilta vesiltä periaatteessa vain tieteellistä tietoa, mutta tutkimusmatkoilla voi myös muokata mielikuvia.

Imagokisaa johtaa Venäjä: Kolme vuotta sitten sen pienoissukellusvene laskeutui Pohjoisnavan kohdalla merenpohjaan, minne pystytettiin Venäjän lippu.

Tänä vuonna venäläisretkikunnan matka ei ole yhtä näyttävä, vaikka tutkijoita on mukana liki 70. Kolmikuukautiseen reissuun lähti tutkimusalus Akademik Fjodorov apunaan ydinkäyttöinen jäänmurtaja Jamal.

Venäjä pyrkinee aikanaan todistamaan YK:lle, että sillä on oikeus 1,2 miljoonaa neliökilometriä suurempaan aluevesialueeseen kuin nyt. Venäjän tähtäimessä ovat valtaviksi uskotut öljy- ja kaasuesiintymät kolmiossa, jonka kärjet ulottuvat Murmanskista Tshukotkan niemimaalle ja pohjoisessa Pohjoisnavalle.

(MTV3 - STT - Reuters - Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat