Mainos

Kolmelle rauhanturvaajalle syyte ampumavälikohtauksesta

Suomalainen rauhanturvaaja haavoittui vaikeasti jouduttuaan omien joukkojen tulituksen kohteeksi. Tulittajat saavat syytteet tapahtuman tiimoilta.

Kolme suomalaista rauhanturvaajaa saa syytteen Afganistanin viimevuotisesta ampumatapauksesta.

Yksi rauhanturvaaja haavoittui jäätyään kahden tulen väliin. Hän vammautui pahoin omien luodeista.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Antti Simola on päättänyt, että ryhmänjohtaja saa syytteen palvelusrikoksesta, ja yöllisessä tilanteessa ampuneille kahdelle rauhanturvaajalle lankeaa syyte törkeästä vammantuottamuksesta.

Tapaus sattui Aybakin maakunnassa Pohjois-Afganistanissa. Ryhmä suomalaisia rauhanturvaajia oli lokakuun alussa ampumaradalla harjoittelemassa ammuntaa ja asettamassa tähtäimiä kohdalleen.

Ryhmän päiväammunta sujui hyvin, mutta pimeällä ongelmat alkoivat.

- Katson, että ryhmänjohtaja ryhtyessään tähän hommaan laiminlöi tietyt varotoimet. Hänen olisi pitänyt ilmoittaa paikallisviranomaisille, että he suorittavat ammuntaa, Simola sanoo.

Kun yöammunta alkoi, Afganistanin poliisi kuuli laukauksia ja ihmetteli, kuka ampuu. Viranomaiset lähtivät tarkastamaan asiaa.

- Paikallisviranomaiset ampuivat laukauksia siihen suuntaan, mistä he olivat kuulleet ammuntaa. Tarkoituksena oli häätää ammuskelijat matkoihinsa.

Ammunnan seurauksena elinikäiset vammat

Tilanne kärjistyi suomalaisten ja paikallisten väliseen laukausten vaihtoon, joka kesti kymmenen minuuttia. Poliisit ja rauhanturvaajat ampuivat kymmeniä kertoja.

- Kun ryhmänjohtaja ei ole noudattanut varomääräyksiä, niin hän on syyllistynyt palvelusrikokseen. Hän laiminlöi ammuntaa järjestäessään vartiomiehen asettamisen, Simola sanoo.

Vartiomies kuuli vieraskielistä puhetta ja lähti varoittamaan muita ryhmänsä jäseniä. Samalla paikalliset poliisit aloittivat tulituksen. Rauhanturvaajat vastasivat tulitukseen, ja vartiomies jäi väliin. Ryhmänjohtaja ei ampunut. Hän ei saa vammantuottamuksesta syytettä, koska ei antanut käskyä ampua. Ryhmän kaksi rauhanturvaajaa osuivat vartiomieheen.

- Hänelle ei ollut määrätty varsinaista vartiopaikkaa, vaan hän hortoili siellä, Simola kuvailee.

Hänen mukaansa vartiomiehellä ei ollut näköyhteyttä ryhmäänsä eikä mitään viestintävälinettä. Vartiomieheen osui kolme laukausta, joista kaksi pysähtyi suojaliiveihin ja yksi päätyi lonkkaan. Hän vammautui pahoin, ja on tarvinnut useita leikkauksia.

- Näyttää siltä, että hänelle jäi elinikäisiä vammoja.

Haavoittunutta vartiomiestä kuullaan Helsingin käräjäoikeudessa. Juttua saatetaan käsitellä vielä syksyn aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.