Mainos

Kolmelle nuorelle tietokonevelholle tuomio verkkorikoksista

Tuusulan käräjäoikeus on tuominnut kolme alle 18-vuotiasta nuorta tietoverkkorikoksista. Kaksi sai ehdollista vankeutta ja kolmas sakkoja.

Nuoret olivat touko-kesäkuussa 2007 rakentaneet haittaohjelman ja kaapanneet vieraita tietokoneita sekä käyttäneet näin luotua verkkoa palvelunestohyökkäyksiin. Palvelunestohyökkäyksellä tarkoitetaan tietojärjestelmän, esimerkiksi sähköpostipalvelimen tai internetpalvelun tahallista ylikuormittamista tarkoituksena estää sen toiminta tai aiheuttaa sille haittaa.

Näytön osalta oli kysymys siitäkin, kuinka monta tietokonetta on kaapattu. Toinen kysymys oli siitä, saiko suomalainen syyttäjä syyttää tuntemattomiksi jääneisiin tietokoneisiin ja palvelimiin kohdistuneista rikoksista. Yhtä tietokonetta takavarikoitaessa kone oli yhteydessä yhdysvaltalaiseen Linux-palvelimeen. Tuo palvelin oli komennettu palvelunestohyökkäykseen toista ulkomaista palvelinta vastaan.

Viisi syytettä

Ensimmäinen syyte koski vaaran aiheuttamista tietojenkäsittelylle eli virusten rakentamista ja levittämistä. Tämä syyte oli pääosin myönnetty.

Toinen syyte väärennyksestä koski Microsoft Corporationin nimissä lähetettyä huijausviestiä. Käräjäoikeus katsoi, että sähköpostiviestin voi väärentää ja tuomitsi kaksi vastaajaa väärennyksestä.

Kolmas syyte koski kaapattujen koneiden luvatonta käyttöä. Vastaajat olivat käräjäoikeuden tuomion mukaan käyttäneet suomalaisen perheen kotitietokonetta ja kymmenien tuntemattomiksi jääneiden henkilöiden tai yhteisöjen tietokoneita tietomurtojen ja tietoliikenteen häirinnän tekemiseen.

Kaksi vastaajaa oli yrittänyt ladata haittaohjelman Keravan Sompion koulun koneille. Koska kenenkään yksittäisen asianomistajan kärsimää vahinkoa ei voitu pitää kovinkaan suurena, käräjäoikeus piti tekoa luvattomana käyttönä eikä törkeänä luvattomana käyttönä.

Neljäs syyte koski tietoliikenteen häirintää, kun kaapattujen koneiden verkkoa oli käytetty palvelunestohyökkäyksiin. Tutkinnassa oli selvitetty, että hyökkäys oli tehty lahtelaisen internet-palveluja tarjoavan yrityksen palvelinta vastaan. Palvelin oli kaatunut ja jouduttu käynnistämään uudestaan.

Viides syyte koski tietomurtoa, kun vastaajien katsottiin tunkeutuneen tuntemattomiksi jääneiden henkilöiden ja yhteisöjen tietojärjestelmiin. Vanhin vastaajista oli lisäksi yrittänyt saada yhdysvaltalaisen miehen Paypal-tililtä siirretyksi 1.000 dollaria. Hänet tuomittiin petoksen yrityksestä.

Kaikki vastaajat tuomittiin vielä tekijänoikeusrikoksesta, koska he olivat vertaisverkkojen kautta ladanneet itselleen Microsoftin kalliita ohjelmointityökaluja ilmeisenä tarkoituksenaan virusten rakentaminen. Kysymys oli nimenomaan tekijänoikeusrikoksesta, koska vertaisverkossa ohjelman tai musiikin lataaminen omalle tietokoneelle johtaa jako-ohjelmien luonteen vuoksi väistämättä myös tiedostojen jakamiseen.

Tekijänoikeusrikoksena tämä teko oli käräjäoikeuden mielestä kuitenkin suhteellisen vähäinen. Microsoftin mukaan vanhimman vastaajan tietokoneella olleiden luvattomien ohjelmien arvo oli yli 11.000 euroa.

Nuorimman, tekohetkellä 15-vuotiaan vastaajan kohdalla syyte sähköpostiviestin väärennyksestä hylättiin ja hänen osuutensa oli muutenkin vähäisin. Hänelle tuomittiin 40 päiväsakkoa.

16-vuotiaalle vastaajalle, joka oli merkittävällä tavalla osallistunut tekoihin, tuomittiin 40 päivän ehdollinen vankeusrangaistus. Vanhimmalle, 17-vuotiaalle vastaajalle, joka oli syyllistynyt myös petoksen yritykseen, tuomittiin 45 päivää ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeus perusteli tuomioita tietoliikenteelle aiheutetulla vaaralla ja asianomistajien kärsimillä vahingoilla, joka vaati vastaajien iästä huolimatta vankeusrangaistusten tuomitsemista.

Vastaajat joutuvat maksamaan korvauksia perheelle, jonka tietokone pitää puhdistaa viruksista, Keravan kaupungille ja Lahtelaiselle yritykselle. Microsoft Corporationille vastaajien on maksettava hyvityksenä yksi neljäsosa ohjelmistotyökalujen myyntihinnasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.