Mainos

Kolme tuomittiin vankilaan Munch-taidevarkaudesta

Poliisi etsii edelleen kahta päätekijää, jotka irrottivat maalaukset museon seinältä.

Oslon käräjäoikeus on tuominnut kolme miestä vankeuteen Munch-taidevarkauksista. Heidän katsottiin osallistuneen maailmankuulujen Huuto- ja Madonna-maalausten ryöstöön vajaat kaksi vuotta sitten.

Tuomitut saivat kahdeksan, seitsemän ja neljän vuoden vankeusrangaistukset. Ankarimmat tuomiot luettiin pakoauton kuljettajalle Petter Tharaldsenille, 34, ja varkauden suunnitteluun osallistuneelle Björn Hoenille, 38. Petter Rosenvinge tuomittiin puolestaan rikoskumppanuudesta.

Syyttäjä vaati Tharaldsenille kymmentä vuotta telkien takana ja Hoenille yhtätoista vuotta.

Tharaldsen ja Hoen määrättiin myös maksamaan 750 miljoonan kruunun eli vajaan sadan miljoonan euron korvaukset Oslon kaupungille. Tuomari halusi, että sakot nostetaan mahdollisimman korkeiksi, jotta ne houkuttelisivat osaltaan miehiä paljastamaan teosten kätköpaikan.

Kolme muuta yhteensä kuudesta syytetystä vapautettiin. Kaikki kuusi kiistivät syyllisyytensä. Poliisi etsii edelleen kahta päätekijää, jotka irrottivat maalaukset museon seinältä.

Varkaus voi liittyä pankkiryöstöön

Aseistautuneet miehet tunkeutuivat Edvard Munchin museoon Oslossa 22. elokuuta 2004 ja kantoivat keskellä päivää mukanaan Huudon ja Madonnan. Varastettu Huuto ei ollut maalauksen tunnetuin versio. Munch teki siitä neljä versiota, joista kaksi on ollut Munch-museossa, yksi yksityiskokoelmassa ja arvokkain Oslon kansallisgalleriassa.

Kymmenien miljoonien eurojen arvoiset teokset ovat edelleen kateissa. Varkaat eivät pysty myymään maalauksia muille kuin toisille rikollisille, koska ne ovat liian tunnettuja julkiseen kaupankäyntiin. Huudosta ja Madonnasta on luvattu kahden miljoonan kruunun eli 257 000 euron löytöpalkkio.

Syyttäjä uskoo, että taidevarkaus liittyy Stavangerin pankkiryöstöön saman vuoden huhtikuussa. Kummankin ryöstön takana saattoi olla sama rikollisliiga.

Myös Huudon tunnetuin versio varastettiin Norjan kansallisgalleriasta vuonna 1994, Lillehammerin olympialaisten avajaispäivänä. Kuukausien etsintöjen jälkeen se löydettiin Oslon lähellä sijaitsevasta hotellista.

(MTV3-STT-NTB-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.