Mainos

Kolme suomalaista Tshadin kaaoksen keskellä

Pääkaupungissa noin 560 ulkomaalaista odottaa evakuointia.

Tshadin presidentinpalatsin luona käydään kiivaita taisteluja hallituksen joukkojen ja kapinallisten kesken. Presidentti Idriss Deby on kuitenkin kieltäytynyt Ranskan tarjouksesta poistua maasta ranskalaisten avustuksella.

Tietoja taistelujen uhrien määrästä ei ole, mutta YK-lähteiden mukaan pääkaupungin N'Djamenan kaduilla lojuu paljon "poltettuja tai silvottuja ruumiita". Taistelujen kiihtyminen uudelleen aamulla rauhallisen yön jälkeen on vienyt pohjan toiveilta tulitauosta, jota tiettävästi Libyan johtaja Muammar Gaddafi yrittää saada aikaan.

EU-operaatio alkaa keskiviikkona

Ranskan puolustusministerin Herve Morinin mukaan EU:n kriisinhallintaoperaatio Tshadissa käynnistyy keskiviikkona. Aloitusta on lykätty muutamalla päivällä taistelujen takia. EU-maat ovat lähettämässä Tshadiin 3700 sotilasta suojaamaan pakolaisia ja auttamaan heitä. Tshadiin on paennut satojatuhansia ihmisiä Darfurin alueelta Sudanista.

- Kenelläkään ei ole aikomusta luopua tästä operaatiosta, Morin sanoi.

Tshadin kriisinhallintaoperaatiota on sanottu EU:n historian vaativimmaksi. Operaatioon on lähdössä myös 60 suomalaista sotilasta maaliskuussa.

Suomalaiset alueella työtehtävissä

Tshadista on evakuoitu 400 ulkomaalaista ranskalaisilla koneilla, kerrotaan ranskalaisista sotilaslähteistä. N'Djamenassa on lisäksi odottamassa evakuointia noin 560 eri maiden kansalaista.

Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan Tshadissa on myös kolme suomalaista, jotka ovat olleet maassa työtehtävissä. He odottavat ranskalaisten evakuointilentoa pääkaupungissa. Miehille on ministeriön mukaan varattu paikat seuraavalle lennolle, mutta sen aikataulusta ei ollut tietoa.

Ulkoministeriö kehottaa mahdollisille kriisialueille lähteviä suomalaisia kertomaan matka-aikeistaan myös ulkoministeriölle. Vielä eilen ministeriöllä ei ollut tietoa siitä, että Tshadissa olisi suomalaisia.

Sudania syytetään kapinallisten tukemisesta

Kapinalliset etenivät tällä viikolla Sudanin ja Tshadin raja-alueelta Ndjamenan liepeille. Tshadin hallituksen mukaan Sudan tukee ja aseistaa kapinallisia. Sudan kiistää syytöksen. Etiopian pääkaupungissa koolla olleet Afrikan unionin AU:n johtajat tuomitsivat julkilausumassaan jyrkästi kapinallisten hyökkäyksen.

Tshadin ulkoministeri Ahmat Allam-mi sanoi Addis Abebassa, että Sudanin hallitus lähetti kapinallisjoukot uuteen hyökkäykseen estääkseen EU-maiden joukkojen lähettämisen Tshadin itäosaan. Itä-Tshadiin on tullut tuhansia pakolaisia Darfurin alueelta Sudanista.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.