Kolme osavaltiota voi ratkaista vaalit

Ohio, Florida ja Pennsylvania ovat avainasemassa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Ohio ja Florida ovat asiantuntijoiden mukaan yhdessä Pennsylvanian osavaltion kanssa avainasemassa presidentinvaaleissa. Hän joka voittaa kahdessa niistä, kerää näiden asiantuntijoiden mukaan voittoon tarvittavat 270 valitsijamiestä 538-jäseniseen valitsijakollegioon.

Yksikään republikaani ei ole koskaan voittanut vaaleja ilman Ohion ääniä. 1900-luvulla demokraateista vain Franklin D. Roosevelt ja John F. Kennedy ovat voittaneet Ohiossa 40- ja 60-luvuilla. Tämänäkertaisissa vaaleissa demokraattihaastaja John Kerryn lasketaan saavan osavaltiossa enemmistön teollisuustyöntekijöiden ja afroamerikkalaisten enemmistön tuen. Bush on kuitenkin vahva muun muassa maanviljelijöiden ja evankelisten kristittyjen keskuudessa.

Ohiossa presidentinvaaleja on kuitenkin varjostanut pelko vaalisotkuista. Republikaanit ovat vaatineet selvitystä 35 000:sta demokraattien rekisteröimästä uudesta äänestäjästä. Lain mukaan selvityspyyntö johtaa julkiseen kuulemiseen. Demokraatit syyttävät republikaaneja siitä, että nämä pyrkivät turhilla valituksilla vain pelottelemaan äänestäjiä. Toinen ongelma liittyy äänestystapaan. Ohiossa kolme neljästä äänestäjästä joutuu vielä käyttämään lävistyskortteja, jotka sotkivat ääntenlaskun Floridassa neljä vuotta sitten.

Floridassa kisa voi olla vielä Ohiotakin tiukempi. Vuonna 2000 presidentti George Bush sai Floridan 27 valitsijamiesääntä itselleen vasta viikkojen oikeustaistelun jälkeen. Bush sai neljän vuoden takaisissa vaaleissa vain 50,5 miljoonaa ääntä Al Goren saadessa yli 51 miljoonaa ääntä. Vaalit ratkaistaan kuitenkin valitsijamiesten perusteella. Vuonna 2000 Bush voitti Floridassa vain 0,01 prosenttiyksikön marginaalilla. Tämä selittää sen, että molemmat ehdokkaat kampanjoivat paljon juuri Floridassa.

Bush houkutellut etnisiä ryhmiä ja naisia

Äärimmäisen tiukasta asetelmasta huolimatta asiantuntijat ennakoivat George Bushin kääntävän vaalit edukseen. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Bush olisi saamassa 227 valitsijamiestä ja John Kerry 190 valitsijamiestä. Vahvimmillaan Kerry on länsirannikolla ja itärannikolla Washington D.C:stä ylöspäin. Tosin New Jerseyssä Bush on mielipidemittauksissa noussut yllättäen tasoihin Kerryn kanssa. Viime vaaleissa hän hävisi New Jerseyssä selvästi Al Gorelle. Bushin vankka kannattajakunta on etelässä

Presidentti Bush on nostanut kannatustaan haastajaansa nähden jonkin verran perinteisesti demokraatteja äänestävien kansanryhmien keskuudessa. Afroamerikkalaisten äänistä hän sai vuonna 2000 vain yhdeksän prosenttia, nyt kannatus on 15-20 prosenttia. Myös latinoilta Bush voi nyt saada enemmän ääniä. Sotilaiden, reserviläisten ja veteraanien parissa Bush on suositumpi, vaikka Kerry Vietnamin-veteraanina on tehnyt hartiavoimin töitä heidän houkuttelemisekseen. Siinä missä Al Gore keräsi 11 prosenttiyksikköä enemmän amerikkalaisten naisten ääniä kuin Bush, johtaa Kerry nyt vain noin viiden prosenttiyksikön erolla.

Bushin leiri arvioi, että neljä miljoonaa evankelista kristittyä jätti edellisissä vaaleissa äänestämättä. Nyt kirkot kaikkialla maassa ovat rekisteröineet juuri Bushille uusia äänestäjiä ennenkokemattomalla tavalla.

Kerry on sen sijaan nuorten äänestäjien suosikki. Harvardin yliopiston mittauksen mukaan Kerry voittaa Bushin amerikkalaisopiskelijoiden äänet prosenttiluvuin 52-39.

Bush ja Kerry eivät ole ainoita yrittäjiä

George W. Bushin ja John Kerryn lisäksi Yhdysvaltain presidentinvaalissa on kymmeniä muita ehdokkaita. He tietävät häviävänsä, mutta sinnittelevät mukana kuka missäkin osavaltiossa. Heistä tärkein on kuluttaja-aktivisti Ralph Nader, josta voi tiukassa vaalissa tulla presidentintekijä. Neljä vuotta sitten Nader sai 2,7 prosenttia kaikista äänistä. Demokraatit pelkäävät, että hän vie nyt Kerryltä 1-3 prosenttia liberaalien äänistä. Muut yrittäjät jäävät kauas Naderin taakse.

Yhdistyneen fasistiunionin ehdokas Jackson Kirk James haluaa Yhdysvalloista uuden Rooman valtakunnan. Hänen talouspolitiikkansa perustana olisi minimipalkan pudottaminen dollariin tunnilta, mikä laskisi automaattisesti elinkustannuksia diktatuurissa. Kilpikonnapuolueen ehdokas Larry Schuetter on entinen sotilas, joka siirtäisi Yhdysvaltain avaruusohjelman puolustusministeriön alaisuuteen. Hän vetäisi joukot Irakista ja miehittäisi Meksikon.

21. vuosisadan kieltolakipuolueen Thomas K. Reed on hänen vastaehdokkaansa. Reed leikkaisi maanpuolustus- ja koulutusbudjetit ja panostaisi kansallispuistoihin. Niissä kansalaisille opetettaisiin ero marihuanan ja heroiinin välillä. Alkoholi kiellettäisiin lailla. Hämähäkkipuolueen Michael Bay lakkauttaisi verotuksen ja loisi kokonaan uuden, kansalliseen myyntiveroon perustuvan järjestelmän. Sen avulla hän rahoittaisi taiteita, ympäristönsuojelua ja kehitysapua. Armeija saisi hänen hallitukseltaan käteisenä sen, mitä muilta jäljelle jää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat