Mainos

Kolme lihayritystä yhä vientipannassa

Suomen ja Venäjän välisen lihakiistan ratkaisemisessa on tapahtunut edistystä. Kolmen suomalaisen liha-alan laitoksen väliaikainen vientirajoitus Venäjälle poistuu, ja yksi uusi laitos on lisätty hyväksyttyjen laitosten listalle.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos Rosselhoznadzor on ilmoittanut, että vientiä voivat jatkaa Liha-Saarioinen Oy:n Valkeakosken tuotantolaitos, HK Ruokatalo Oy:n Mellilän tuotantolaitos ja Oy Snellman Ab:n Pietarsaaren tuotantolaitokset. Uutena viejänä voi aloittaa Saarioisten Lihanjalostus Oy:n Jyväskylän tuotantolaitos.

Kolmen laitoksen osalta Venäjän viranomaiset tarkastelevat saatuja lisäselvityksiä ja tarkastavat laitokset mahdollisesti vielä uudelleen. Ne ovat Atria Suomi Oy:n kaksi Nurmon tuotantolaitosta ja HK Ruokatalo:n Oy Forssan tuotantolaitos. Yksi laitoksista, Atria Suomi Oy Kauhajoen tuotantolaitos on toistaiseksi luopunut Venäjän-viennistä.

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos asetti toukokuussa tekemiensä tarkastusten perusteella väliaikaisia vientirajoituksia 14 suomalaiselle liha- ja maitoalan laitokselle. Maitovalmisteita koskevat vientirajoitukset poistuivat 6. elokuuta.

Vientirajoitusten taustalla ovat olleet lääkejäämät ja muut venäläisten näkemät puutteet laitosten toiminnassa.

Saarioinen: Vienti pientä

Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä sanoo, että vientirajoitusten poistumisella ei ole yritykselle kovin suurta merkitystä, koska vienti on ollut pientä. Lihavalmisteita ei ole viime aikoina viety laisinkaan hintatilanteen takia.

Mäkelän mielestä vientirajoitukset ovat olleet ymmärrettäviä, koska asiakkailla saattaa olla omia laatu- ja tarkastusvaatimuksia, jotka on täytettävä.

Mäkelän mukaan venäläisviranomaisten vaatimusten täyttäminen ei vaatinut Saarioiselta mitään suuria toimia.

- Osahan oli sellaisia, että kun Suomessa ei tehdä tiettyjä tutkimuksia, mutta sitten jos aiotaan viedä, sitten tehdään, Mäkelä sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.