Mainos

Kolme kuolonuhria Libanonin levottomuuksissa

Etelä-Libanonin levottomuuksissa on saanut surmansa jo kolme ihmistä. Kaksi lasta sai tänään surmansa maamiinan räjähtäessä kadulla ja Hizbollah-sissi ampui tänään kiistelyn jälkeen kristityn miehen Rmeishin kylässä. Toinen kristitty haavoittui.

Kyseessä oli ensimmäinen tällainen tapaus sen jälkeen kun israelilaiset joukot vetäytyivät Etelä-Libanonista. Tapaus sattui kyläläisten marssiessa kohti aseellisia sissejä. Poliisi pidätti ampujan ja kertoi myöhemmin, että mies oli ollut kaksi ja puoli vuotta Khiamin vankilassa Israelin miehitysvyöhykkeellä Etelä-Libanonissa.

Ilmatilan loukkaus

Israelin ilmavoimien koneiden kerrottiin ensimmäisen kerran vetäytymisen jälkeen loukanneen Libanonin ilmatilaa pääkaupungin Beirutin edustalla meren yläpuolella. Diplomaattilähteistä arveltiin kahdeksan taistelukoneen lennon ja äänivallin murtamisen olleen muistutus siitä, ettei tilanteen saa antaa karata käsistä Israelin vastaisella rajalla. Israel tosin kiisti ilmatilan loukkaamisen.

Beirutissa Libanonin viranomaiset odottivat sunnuntaina YK:lta virallista vahvistusta siitä, että Israel on kokonaan vetäytynyt miehitysvyöhykkeeltä. Libanonin hallitus päättää sen jälkeen, lähettääkö se sotilaita järjestystä valvovien YK:n rauhanturvaajien avuksi.

Kivien heittelyä rajalla


Kymmenet siviilit ja sissijärjestö Hizbollahin kannattajat ovat kokoontuneet Israelin vetäytymisen jälkeen

Libanon-Israelin turvallisuusvyöhyke

päivittäin raja-aidalle härnäämään toisella puolella olevia sotilaita. Sunnuntaina kiviä heitellyt väkijoukko jopa tunkeutui muutaman metrin Israelin puolelle eräällä rajanylityspaikalla. Paikalla olleen toimittajan mukaan israelilaiset vastasivat ampumalla ilmaan. Myöhemmin yhden siviilin kerrottiin haavoittuneen israelilaisten ampumasta luodista. Silminnäkijöiden mukaan haavoittunut libanonilainen oli tapahtumahetkellä Israelin puolella rajaa.

Hizbollah rauhoittelee kristittyjä

Monissa Etelä-Libanonin kristityissä kylissä jumalanpalvelukset peruutettiin sunnuntaina vastalauseeksi heikentyneelle turvallisuustilanteelle. Myös Qlaiaan kylässä jumalanpalvelus peruutettiin ensin - ensi kerran 100 vuoteen -, mutta pidettiin myöhemmin Hizbollahin varajohtajan Naeem Qassemin neuvoteltua kylän papin kanssa. Parisataa ihmistä osallistui siihen. -Joka hyökkää Qlaiaan asukkaita vastaan, hyökkää Hizbollahia vastaan, julisti neuvotteluun osallistunut Hizbollahiin kuuluva kansanedustaja Mohammad Raed kirkon ulkopuolella.

Hizbollah on vakuuttanut kylien kristityille, ettei heillä ole mitään pelättävää sissien taholta. Kristittyjen pelot Hizbollahin kostosta ovatkin tähän mennessä osoittautuneet aiheettomiksi. Kristityt ovat kuitenkin ilmoittaneet lukuisista varkauksista, ryöstelystä ja pelottelusta.

SLA:n kannattajat pakenevat

Israelin lippu

Qlaiaan kylä oli Israelin tukeman Etelä-Libanonin armeijan (SLA) tukialuetta, ja puolet sen asukkaista on paennut Israeliin. Noin 60 SLA:n jäsentä ja heidän omaistaan siirtyi Libanonista sunnuntaina Israelin puolelle. Israelin radio kertoi maan hallituksen varanneen 60 miljoonaa dollaria (390 miljoonaa markkaa) entisten liittolaistensa avustamiseen Israelissa. Arviolta kaksi kolmasosaa SLA:n kaikkiaan 2500 jäsenestä on jäänyt Libanoniin ja antautunut joko Libanonin armeijan tai Hizbollahin joukoille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.