Kolme faktaa: Nämä asiat ajoivat Ukrainan kaaokseen

Ulkoministeriön mukaan Ukrainan poliittinen tilanne on tällä hetkellä epävakaa ja sen kehittymistä on vaikeaa ennustaa.

Mutta mitkä asiat ovat johtaneet siihen, että kuolonuhreja on jo yli kaksikymmentä, loukkaantuneita satoja ja hallituksen ja opposition välit pahasti tulehtuneet?

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi eilen tiedotteessaan, ettei tällä hetkellä ole kokonaiskäsitystä siitä, mikä johti tilanteen nopeaan kärjistymiseen ja suistumiseen väkivaltaiseksi.

Tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista kertoo, että taustalla on kolme isoa ongelmaa. Ne yhdessä ja erikseen ovat saaneet kansan protestoimaan.

1. Presidentti Viktor Janukovitsh

Oppositio ja kansalaiset ovat raivoissaan siitä, että presidentti Viktor Janukovitsh on keskittänyt valtaa itselleen, väärinkäyttänyt valtaa ja yrittänyt rajoittaa poliittisia vapauksia.

Oppositio näkee, että presidentti on lähtenyt tuhoamaan demokratiaa. Lisäksi varalllisuus on keskittynyt presidentille ja hänen lähipiirilleen.

2. Onko Ukraina länttä vai itää?

Ukrainan ulkopoliitittinen linja herättää ihmetystä ja raivoa. Kansalle viimeinen pisara oli, kun Janukovitsh teki marraskuussa yllättäen täyskäännöksen hylkäsi EU:n kauppa- ja yhteistyösopimuksen Venäjän mieliksi. EU ei suostunut tinkimään oikeusvaltiokriteereistä ja toisaalta Venäjä tarjosi Ukrainalle sen tarvitsemaa laina-apua.

Tuolloin kymmenet tuhannet pettyneet mielenosoittajat valtasivat Kiovan kadut. 

Raikin mukaan lännessä mielenosoittajat ja oppositiovoimat vaativat EU-suhteiden tiivistämistä, kun taas idässä ja eteläisessä Ukrainassa kannatetaan nykyistä hallintoa. 

3. Surkea taloustilanne

Ukrainan taloustilanne on todella surkea ja sen talouspolitiikka on huonosti hoidettua. 

Iso osa mielenosoittajista on opposition kannattajia ja kansalaisia, jotka ovat tulleet Kiovan keskusaukiolle kertomaan mielipiteensä maan johdon toimintatapoja vastaan. Moni heistä on EU:n ja eurooppalaisuuden kannalla, mikä on tutkija Raikin mukaan osin yllättävääkin EU:n nykytilan vuoksi.

Mukana mellakoissa on myös näkyviä radikaaliryhmiä, jotka leimaavat mielenosoitukset väkivaltaisiksi. Heissä on muun muassa äärinationalisteja, mutta nämä ovat ihmisjoukossa vähemmistönä.

Raikin mukaan ennen eilistä näytti kuitenkin siltä, että ratkaisun ainekset olisivat koossa ja olisi mahdollisuus päästä eteenpäin ilman väkivaltaa. 

– Mitä sitten eilen tapahtui - miksi hallinto lähti väkivaltaisesti hajottamaan protesteja, se on vähän hämärän peitossa, Raik sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat