Mainos

Kolme ammattikorkeakoulua saamassa toimiluvan

Korkeakoulujen arviointineuvosto esittää vielä kolmen väliaikaisen ammattikorkeakoulun vakinaistamista. Laajentumiselle oli hakenut lupaa seitsemän vakinaista ammattikorkeakoulua. Korkeakoulujen arviointineuvosto ei puolla niiden hakemuksia.

Loppusuoralla oleva ammattikorkeakoulu-uudistus on saamassa lisäaikaa määräaikaisista toimiluvista. Korkeakoulujen arviointineuvosto esitti tiistaina viimeisessä varsinaisessa amk-arvioinnissaan kolmen väliaikaisen, pääkaupunkiseudulla toimivan ammattikorkean vakinaistamista ensi vuonna. Nämä ovat Helsingin ammattikorkeakoulu, Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulu ja Diakonia-ammattikorkeakoulu, jolla on toimipisteitä myös muualla maassa.

Tämän jälkeen neljän väliaikaisen ammattikorkeakoulun kohtalo olisi vielä auki. Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) kannattaa kuitenkin määräaikaista lupaa Humanistiselle ammattikorkeakoululle ja Pirkanmaan ammattikorkeakoululle, joiden tason ei vielä arvioitu riittävän vakinaistamiseen. Määrävuosien umpeutuessa niiden toiminta arvioitaisiin vielä uudelleen. Nyt arviointineuvosto piti näiden oppilaitosten organisaatiota liian hajanaisena. Myös opettajakunta ja itse opetus ovat molemmissa joiltain osin kehittämisen tarpeessa, ja kirjastopalvelujakin pitäisi kohentaa.

Valtioneuvosto ratkaisee

Luvista päätetään lopullisesti valtioneuvostossa. Heinosen mukaan kahden viimeisen eli Varsinais-Suomen ja Itä-Uudenmaan ammattikorkeakoulujen kohtalo jää siellä ratkaistavaksi alue- ja elinkeinopoliittisin perustein. Kumpikaan ei enää pyri itsenäiseksi ammattikorkeakouluksi, vaan ne haluaisivat yhdistyä jo vakinaistettuihin oppilaitoksiin eli Turun ammattikorkeakouluun sekä Helsingin liiketalouden ja hallinnon ammattikorkeakouluun. Arviointineuvoston mielestä niiden kehittämistyö on kuitenkin vielä liian kesken.

Jos ammattikorkeakokeiluun osallistuneille oppilaitoksille ei nyt heruisi toimilupaa, ne siirtyisivät asteittain antamaan toisen asteen ammattiopetusta. Alun perin jo viime vuoden toimilupakierroksen piti olla viimeinen, mutta tuolloin kokeilukautta päätettiin jatkaa.

Pääkaupunkiseutu huoahtaa

Helsingin ammattikorkeakoulu, Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulu ja Diakonia-ammattikorkeakoulu hakivat vakinaista lupaa jo viime vuonna, mutta turhaan. Päätös synnytti tuolloin kiivasta arvostelua. Lisäajan sanotaan kuitenkin tehneen hyvää: korkeakoulut ovat uusineet rakenteitaan ja nostaneet opettajiensa koulutustasoa. Diakonia-ammattikorkeakoululla on pääkaupunkiseudun lisäksi toimipisteet Järvenpäässä, Turussa, Porissa ja Pieksämäellä. Ensi vuonna myös Lahden Diakonia-instituutin ja Oulun Diakoniaopiston on määrä yhdistyä samaan ammattikorkeakouluun.

Neuvosto puoltaa yhtä laajentumista

Korkeakoulujen arviointineuvoston mielestä ammattikorkeakoulun aseman ansaitsee myös Raudaskylän kristillinen opisto, joka liitettäisiin Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakouluun. Se sijaan kuuden muun ammattikorkeakoulun vastaava laajentumishakemus sai ainakin neuvostolta hylkäävän tuomion.

Sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu että Vaasan ammattikorkeakoulu olisivat liittäneet itseensä nykyisiä opistoasteen oppilaitoksia.

Verkosto valmiina

Ammattikorkeakouluja on kaikkiaan 31. Niistä 24 on päätetty vakinaistaa jo aiemmin. Kun ammattikorkeakoulu-uudistusta viime vuosikymmenen vaihteessa suunniteltiin, opetusministeriössä pidettiin realistisena tavoitteena 40-50 ammattikorkeakoulun perustamista. Jos kentältä kysyttäisiin, ammattikorkeakouluja olisi jo ainakin sata, tiedetään Korkeakoulujen arviointineuvostossa. Nykymäärää pidetäänkin hyvänä saavutuksena, sillä verkon ei haluta paisuvan liian suureksi. Käytännössä kohtuumäärään tosin on päästy niin, että monilla ammattikorkeakouluilla on sivupisteitä eri paikkakunnilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.