Mainos

Kolmaskin talo romahti Manhattanilla

Arviolta tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä on menehtynyt Yhdysvaltoja vavisuttaneissa terrori-iskuissa. Toistaiseksi tuntemattomat terroristit ovat tehneet mittavia iskuja ympäri Yhdysvaltoja. New Yorkissa kaksi matkustajakonetta ohjattiin runsaan 15 minuutin välein päin World Trade Centerin tornirakennuksia. Molemmat World Trade Centerin rakennuksista tuhoutuivat täysin iskuissa.
Kolmas New Yorkin World Trade Centerin rakennuksista romahti myöhemmin yöllä Suomen aikaa. Rakennus romahti maan tasalle noin seitsemän tuntia sen jälkeen, kun rakennuskompleksin kaksi 110-kerroksista tornia tuhoutui eilen terrori-iskussa. Asiasta kertoi televisioyhtiö CNN. Yhtiön kuvanauhassa voidaan nähdä 47-kerroksisen rakennuksen romahtaminen maahan pölypilven saattamana. Rakennus 7- nimellä tunnettu rakennus oli ollut tulessa useiden tuntien ajan ennen romahdusta. Viranomaiset eivät päästäneet ketään, ei edes pelastustyöntekijöitä, rakennuksen lähelle romahdusvaaran vuoksi.
Lisäksi terroristit iskivät Washingtonissa olevaan Pentagonin päärakennukseen sekä pudottivat lentokoneen lähellä Pittsburgia.

Toinen World Trade Centeriin törmänneistä koneista, Boeing 767, oli matkalla Bostonista Los Angelesiin ja toinen, Boeing 757, matkalla Washingtonista Los Angelesiin. Molemmat kuuluivat lentoyhtiö American Airlinesille ja niissä oli yhteensä 156 ihmistä.

Lentoyhtiö United Airlines ilmoittaa, että sen Newarkista San Franciscoon matkalla ollut Boeing 757 -kone syöksyi maahan Pennsylvanian osavaltiossa Pittsburghin lähellä. Koneessa oli 45 ihmistä. United Airlines vahvisti illalla, että myös sen Bostonista Los Angelesiin lähtenyt Boeing 767 -kone oli syöksynyt maahan.

Lentoyhtiöt vahvistavat, että neljässä tänään tuhoutuneessa koneessa oli yhteensä 266 ihmistä. Heistä 233 oli matkustajia, 25 lentoemäntiä ja 8 lentäjiä.

Yhdysvaltain armeija hälytystilassa

Presidentti George W. Bush sai tiedon tilanteesta Floridaan, missä hän oli vierailulla. Bush tuomitsi tapauksen terrori-iskuna.
-Tänään olemme kokeneet kansallisen tragedian, Bush sanoi. Bush on asettanut amerikkalaiset asevoimat Yhdysvalloissa ja ulkomailla hälytysvalmiuteen.

Perussa vierailulla olleen Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powell kerrottiin rynnänneen ulos Perun presidentinlinnasta. Ranskan presidentti Jacques Chirac keskeytti vierailunsa Britanniassa ja palasi Pariisiin.

Palestiinalaisen DFLP-järjestön edustaja kiistää järjestön osuuden New Yorkin World Trade Centerin hyökkäykseen. Nimettömänä pysytellyt henkilö kertoi aiemmin puhelimitse Abu Dhabin televisiolle, että DFLP-järjestö olisi tapauksesta vastuussa. -Korostan sitä, että nimettömän soittajan kertomukseen pohjautuva Abu Dhabin television esittämä juttu on täysin perätön, sanoi DFLP:n johtoon kuuluva Tayseer Khaled. Khaledin mukaan DFLP vastustaa lentokoneiden sieppauksia sekä siviilihenkilöiden elämän vaarantamista.

Puhelinyhteydet poikki

Puhelinliikenne Suomesta Yhdysvaltoihin on edelleen osittain poikki. Soneran mukaan kello 21 pääsi puheluista Suomesta Yhdysvaltoihin läpi 25 prosenttia. Elisa Communications puolestaan ilmoitti aiemmin illalla, että sen 300-400 puhelinlinjaa Yhdysvaltoihin olivat pystyssä, mutta linjat olivat mitä ilmeisimmin tukossa. Elisasta ei pystytty arvioimaan, miten suuri osa sen kautta kulkevista puheluista pääsi Yhdysvaltoihin.

Soneran mukaan puhelin- ja faksiyhteydet katkesivat osittain ennen kello 17:ää. Soneran omat numerotiedustelut Yhdysvalloista eivät onnistuneet tiistaina alkuillasta, mutta kello 21 numeropalvelu toimi jo osittain.

Ulkoministeriö on avannut toimistoonsa kaksi suoraa puhelinlinjaa, joiden kautta voi tiedustella Yhdysvalloissa olevien suomalaisten oloja. Numerot ovat 09-2781389 ja 09 - 1341 6596.

Finnair on avannut Yhdysvalloissa olevien suomalaisten lentomatkustajiensa omaisille palvelunumeron 09-818 31633. Myös Finnairin keskus (09-818 81) palvelee toistaiseksi 24 tuntia vuorokaudessa. Finnair seuraa jatkuvasti Yhdysvaltojen traagisten lentoturmien tilannetta. New Yorkiin tänään klo 14.10 lähtenyt kone palasi takaisin Suomeen.

WTC - talouden merkittävä keskus

Yksi New Yorkin kuuluimmista maamerkeistä, World Trade Centerin kaksoistorni, oli Yhdysvaltojen talouselämän merkittävimpiä keskuksia. Rakennuskompleksissa sijaitsi lukuisia pankkien pääkonttoreita, rahoitusyrityksiä sekä vakuutuslaitoksia.
Arviolta noin kymmenen prosenttia New Yorkissa olevista talouteen liittyvistä toimitiloista sijaitsi rakennuksessa. Kaupungin talouden onkin sanottu olevan riippuvainen WTC:stä. Morgan Stanley Dean Witter -pankkiiriliike oli vuokrannut noin kymmenesosan kahden tornin liiketiloista, ja sillä oli torneissa noin 3500 työntekijää.
Monilla maailman suurimmilla pankeilla, mm. Bank of Americalla sekä Deutsche Bankilla, oli toimitilat WTC:ssä. Blue Cross Blue Shield -sairausvakuutusyhtiö oli yksi rakennuksen suurista vuokralaisista. Rakennuskompleksissa oli myös Marriot-hotelliketjun New York World Trade Center-hotelli.
American Expressin toimitilat sijaitsivat keskuksen rakennuksessa numero 7, joka sortui tiistaina illalla.
Heinäkuussa New Yorkin kuvernööri George Pataki ja New Jerseyn virkaatekevä kuvernööri Donald DiFrancesco ilmoittivat, että World Trade Center vuokrataan 3.2 miljardista dollarista Silverstein Properties -yhtiölle ja Westfield America -yhtiölle. Yhtiöiden piti saada vuokraoikeus 99 vuodeksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.