Mainos

Kolmas pakolaisryhmä saapui Suomeen

Kosovon albaanipakolaisten kolmas ryhmä saapui Helsinki-Vantaan lentoasemalle eilen vähän ennen puoltayötä. Ensimmäisten Suomeen saapuneiden albaanipakolaisten lähtöjärjestelyt takkuilivat pahasti.

Suomen Kuvalehden mukaan tiedonkulku YK:n pakolaisjärjestön ja suomalaisviranomaisten välillä ei toiminut, eikä Suomeen tulevia pakolaisia valittu ajoissa. Ensimmäisen, maanantai-iltana Suomeen saapuneen ryhmän valinnan hoitivat Kuvalehden mukaan käytännössä lehden toimittaja ja kuvaaja.

He valitsivat pakolaiset UNHCR:n listoilta lukuunottamatta kahta lapsiperhettä. Suomen viranomaisia ei ollut paikalla Makedoniassa.

Työministeriön edustaja, erikoissuunnittelija Veikko Pyykkönen oli vastaanottamassa kolmatta ryhmää tulijoita. Tämänkertaisessa ryhmässä oli Pyykkösen ennakolta saaman tiedon mukaan 153 matkustajaa. Joukossa oli noin sata aikuista, viitisenkymmentä lasta ja viisi vauvaa.

Suunnitelman mukaan noin 70 ryhmän pakolaisista matkasi Kontiolahteen. Muut viime yönä saapuneet pakolaiset vastaanotti Joutsenon pakolaiskeskus.

Lisää Kosovon albaaneja Suomeen runsaan viikon kuluttua

Seuraavat noin 500 Kosovon albaania saapuvat Suomeen äitienpäivän jälkeen. Tulopäivät ovat 10, 11, ja 12. toukokuuta. Työministeriön mukaan kyseisinä päivinä saapuvat pakolaiset tulevat Makedonian Stankovacin leiriltä, joka on ääriään myöten täynnä. Leirille saapuu päivittäin vähintään kaksi kertaa enemmän pakolaisia kuin sieltä evakuoidaan.

Tällä viikolla Suomeen on saapunut yhteensä 473 Kosovon albaania, joista noin neljännes on lapsia. Tulijat ovat olleet väsyneitä, mutta helpottuneita. Koska kenelläkään ei ole todettu vakavia sairauksia tai vammoja, tulijat ovat voineet jatkaa matkaansa vastaanottokeskuksiin Joutsenoon, Kontiolahdelle, Turkuun, Vaasaan, Oravaisiin ja Ouluun.

Suomi vastaanottaa ne pakolaiset, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan ovat evakuoinnin tarpeessa. Evakuoinnissa kunnioitetaan perhekokonaisuuksia ja otetaan huomioon perhesiteet vastaanottavassa maassa.

Muun muassa Ruotsi ja Norja ovat lähettäneet oman delegaationsa valitsemaan tai organisoimaan pakolaisten evakuointia. Suomi on sopinut, että se lähettää viranomaisensa työ- ja sisäministeriöstä ainoastaan avustamaan UNHCR:ää, kun seuraavaa kolmea evakuointiryhmää kootaan. Suomen viranomaiset eivät edelleenkään valitse evakuoitavia, vaan kokoavat ryhmät UNHCR:n esityksestä.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.