Kolmårdenin susihyökkäys ei huolestuta Suomessa

Ruotsalaisessa Kolmårdenin eläintarhassa sattunut eläintenhoitajan kuolemantapaus vaikuttaa tuskin suomalaisten eläintarhojen turvatoimiin.

Ranuan eläinpuiston intendentin Mari Heikkilän mukaan merkitsevä ero Kolmårdeniin on se, että Kolmårdenin susilauma koostuu kesyistä eläimistä, kun esimerkiksi Ranualla tarhassa olevat sudet ovat villejä.

- Tällainen ei-kesy susi pelkää ihmistä eli kun hoitaja menee aitaukseen, sudet siirtyvät aitauksen vastakkaiseen päähän ja pysyvät mahdollisimman kaukana. Ei-kesy susi pyrkii väistämään kaikkea kontaktia ihmisen kanssa, Heikkilä selittää.

Ranualla sutta ei ole tästä syystä edes luokiteltu vaaralliseksi eläimeksi, kuten karhua ja myskihärkää, joiden kanssa ei koskaan mennä samaan tilaan.

Ranuan eläinpuistossa hoitajalla on tapana mennä susiaitaukseen yksin mukanaan vain radiopuhelin tai kännykkä. Heikkilä pitää turvatoimia riittävinä eikä näe tarvetta niiden kiristämiseen edes Kolmårdenin tapahtumien jälkeen.

Kesy susi on arvaamaton

- Meillä nämä turvatoimet riittävät, mutta kesyt sudet voivat olla arvaamattomampia. Selvästikään turvatoimet eivät ole olleet riittäviä Kolmårdenissa, kun näin on päässyt käymään, Heikkilä arvioi.

Heikkilän mukaan kaiken a ja o on se, että susi on villi. Susi on riski saman tien, kun se ei pelkää ihmistä.

- Laumassa vietit heräävät hyvin äkkiä. Sen mukaan mitä minä olen kuullut, eli että sudet ovat saartaneet hoitajan ja raadelleet hänet, niin tämähän vastaa susien saalistuskäyttäytymistä ihan suoraan.

Olisi hälyttävää, jos sudet eivät pelkäisi ihmistä. Silloin turvatoimia pitäisi Heikkilän mukaan muuttaa myös Ranualla.

- Jos suden luontainen ihmistä kohtaan tuntema pelko katoaa, niin silloin ollaan tämän tilanteen edessä. Samahan se on tuolla luonnossakin. Niin kauan kun susi karttaa ihmistä, niin kuin sen kuuluukin, ja niin kuin se on koko lajin historian ajan tehnyt, silloin mahdutaan molemmat samalla maaperällä, Heikkilä kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat