Mainos

Kolmannes valtuutetuista Suur-Helsingin kannalla

Kolmasosa pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuutetuista olisi valmis yhdistämään Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen yhdeksi suurkunnaksi, kertoo MTV:n uutisten tekemä kysely. Innokkainta suur-Helsingin kannatus on Helsingissä ja laimeinta Espoossa.

Lehtisaaren rannassa kulkee Helsingin ja Espoon välinen raja. Rajaa tuskin huomaavat ne 70 000 työmatkalaista, jotka sen joka päivä ylittävät. Kuntaraja on yhtä tyhjän kanssa myös monille valtuutetuille - tämä selvisi, kun Helsingin, Espoon ja Vantaan valtuutetuilta kysyttiin, miten seudun hallinto pitäisi järjestää.

Suurimman kannatuksen sai löyhän yhteistyön malli - kaupunginjohtajien kuukausi sitten muodostama neuvottelukunta. Kysessä on eräänlainen keskustelukerho, johon kuuluvat valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat sekä kaupunginjohtajat.

Toiseksi kirikin sitten toinen ääripää - yksi suurkunta, joka imaisisi Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisen. Tätä kannatti kolmannes valtuutetuista.

Runsaasti kannatusta sai myös laajennettu nykymalli - pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV, jonka tehtäviä selkeästi lisättäisiin.

Suur-Helsinkiä kannatettiin eniten Helsingissä:

- Se olisi asukkaiden kannalta hyvä idea, koska hallinnolliset rajat vaan haittaavat arkipäivää ja ne poistamalla asiat sujuisivat paremmin, arvelee Helsingin kaupunginvaltuutettu, vihreiden Otto Lehtipuu.

Vähiten kannatusta Suur-Helsingillä oli Espoossa:

- Espoo ei halua ottaa kantaakseen Vantaan kuusinkertaisia velkamääriä suhteessa Espooseen, eikä Helsingin kallista ja hankalaa byrokratiaa. Espoolaiset haluavat jatkossakin asua turvallisessa ja luonnonläheisessä ympäristössä, toteaa Espoon kaupunginvaltuutettu, kokoomuksen Tommi Laakso.

Hallituksen selvitysmiehen Jussi-Pekka Alasen malli sai valtuutetuilta lähes täyden tyrmäyksen - pääkaupunkiseudun yhteistyöhallitusta kannatti vain kuusi prosenttia vastaajista. Kuntaministeri Hannes Manninen aikoo kuitenkin sorvata Alasen mallin pohjalta lakialoitteen jo alkusyksystä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.05.2004).

Lue aiheesta lisää MTV3:n erikoisivuilta www.mtv3.fi/paakaupunkiseutu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.