Mainos

Kolmannes tapaturmista sattuu kotona

Koti on yhä suomalaisille vaarallinen paikka. Tänään vietetään kansallista tapaturmapäivää eri puolilla maata.

Kolmannes tapaturmista sattuu omassa kodissa tai sen lähiympäristössä. Kaatuminen on puolestaan suomalaisten yleisin tapaturmainen kuolinsyy. Joka päivä noin 800 suomalaista kaatuu tai liukastuu saaden vammoja. Työpaikoillakin sattuu 150 kaatumistyötapaturmaa.

Tänään vietettävä tapaturmapäivä yrittää kiinnittää ihmisten huomion lähiympäristön riskeihin. Tapaturmanpäivän päätapahtuma on tänä vuonna Vantaalla Tiedekeskus Heurekassa.

Tuttu on liian tuttua

Tutun ympäristön riskit johtuvat usein nimenomaan ympäristön tuttuudesta. Esimerkiksi aivan kotiympäristössä 15-vuotiaille suomalaisille aiheutui noin 260 000 tapaturmaa vuonna 2006. Naisilla kotitapaturmat aiheutuvat tavallisimmin kotona liikkuessa, ruokaa laitettaessa tai siivouksen yhteydessä. Miesten kotitapaturmat aiheutuvat tavallisimmin kodin rakennus-, huolto- ja remonttitöitä tehdessä, kotona liikkuessa tai ruokaa laitettaessa. Nopeimmin kasvava tapaturmien laji ovat liikuntatapaturmat. Kaikkiaan noin joka viides suomalainen joutuu tapaturmaan vuosittain.

Rahaa menee

Tapaturmat ovat Suomessa kansantaloudellinen ongelma. Pelkästään koti- ja vapaa-ajan tapaturmat maksavat 800 euroa henkilöä kohti vuosittain. Yhden työtapaturman keskihinnaksi on arvioitu 5000 euroa. Alkoholi edesauttaa tehokkaasti onnettomuuksien sattumista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.