Mainos

Kolmannes Suomen Venäjän-kaupasta Luoteis-Venäjälle

Vajaa kolmannes Suomen viimevuotisesta Venäjän-viennistä suuntautui Luoteis-Venäjälle. Suomesta vietiin lähialueille tavaraa noin 800 miljoonan dollarin eli 4,4 miljardin markan arvosta, ilmenee Luoteis-Venäjän tullihallinnon tilastoista.

Luoteis-Venäjän alueelta Suomeen suuntautunut tuonti ylsi sekin venäläistilaston mukaan reiluun 770 miljoonaan dollariin eli 4,2 miljardiin markkaan.
-Luoteis-Venäjän osuus on merkittävä, vaikka Moskovaa pidetään ainoana oikeana paikkana, konsuli Leena Heikkilä arvioi Ulkomaankauppaliiton Pietarissa järjestämässä rahoitusseminaarissa, joka päättyi tänään.

Hän muistutti, että virallisissa luvuissa ei ole mukana sitä valtaisaa tavaramäärää, joka kulkee matkailijoiden mukana. Itätilastojen antama kuva ei sekään ole yksiselitteinen. Luoteis-Venäjän tullitilastoissa kummittelee kärkipaikoilla yllättäen laivojen vienti ja tuonti, jonka Heikkilä arvelee selittyvän mm. jokilaivojen huollattamisella. Kun laiva on viety länteen korjattavaksi ja palannut takaisin, on sen arvo kirjautunut tullitilastoihin.

Tilastokummajainen poislukien Suomen Luoteis-Venäjän-vienti koostuu enimmiltään elintarvikkeista, teollisuuden tarvitsemista laitteista, paperista, kartongista, sähkötarvikkeista, maaleista ja kirjapainotuotteista. Vastakkaiseen suuntaan kulkee raaka-aineiden virta. Luoteis-Venäjältä rahdataan Suomeen ennen muuta puutavaraa ja polttoaineita. Suomi killuu Venäjän kauppakumppanien joukossa kokoonsa nähden korkeilla sijaluvuilla. Venäjän tilastokomitean Goskomstatin mukaan Suomi oli neljänneksi suurin tuoja ja yhdeksänneksi suurin viejä vuosina 1992-96. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.