Mainos

Kolmannes suomalaisista voi sairastua influenssapandemiaan

Sosiaali- ja terveysministeriö varautuu siihen, että jopa 35 000 suomalaista voi tarvita sairaalahoitoa, jos influenssapandemia leviää Suomeen. Nyt selvitetään, miten sairaalatilat ja terveydenhuollon henkilökunta saataisiin riittämään.

Runsas kolmasosa Suomen väestöstä saattaa alustavien arvioiden mukaan sairastua, jos maailmalla puhkeaa influenssapandemia. Pandemian vuoksi Suomessa on syytä varautua 11 000-35 000 sairaalahoitojaksoon ja 3000-9000 kuolemaan, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä.

Työryhmä valmistelee helmikuun loppuun mennessä linjauksia influenssapandemian varalle. Se muun muassa selvittää, mitä tiloja voidaan käyttää varasairaaloina ja mistä löytyy lisää hoitohenkilökuntaa. Ääritapauksessa koulut ja kasarmit otetaan sairaalakäyttöön.

- Kyse on normaaleista varautumistoimista, jotka meidän täytyy tehdä, vaikka emme vielä tiedä, syntyykö uutta influenssapandemiaa kymmeniin vuosiin, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä sanoi tänään.

- Pandemia ei ole vielä käynnistynyt. Kaakkois-Aasian lintuinfluenssatilanne on ennallaan, Hyssälä korosti ministeriön tilaisuudessa.

Hän muistutti myös, ettei ihmisten rokotuksia voida aloittaa ennen kuin pandemia puhkeaa.

Influenssapandemian voi aiheuttaa Kaakkois-Aasian H5N1-lintuinfluenssaviruksista kehittynyt kanta. Tämän virustyypin perimässä voi tapahtua muutos, jonka vaikutuksesta virus voi tarttua ihmisestä toiseen vuotuisten influenssaepidemioiden tapaan. Tällaista ihmisestä toiseen siirtyvää viruskantaa ei ole vielä todettu. Pandemia voi syntyä myös muun kuin H5N1-viruksen muuntumisen seurauksena.

Kotihoitoon panostetaan

Varautumistyöryhmä arvioi, että Suomessa 35 prosenttia väestöstä sairastuu, jos pandemia puhkeaa. Työryhmän puheenjohtaja, lääkintöneuvos Merja Saarinen kertoi, että arviot sairastuvista ja influenssaan kuolevista voivat vielä muuttua työryhmän työn kuluessa.

Sairastuneiden hoidossa panostetaan Saarisen arvion mukaan erittäin voimakkaasti kotihoitoon. Lisähenkilöstöä sairaanhoitoon voidaan hänen mukaansa etsiä työelämän ulkopuolella olevien joukosta. Hankalan tautitilanteen vuoksi saatetaan harkita uusien ammattiryhmien kouluttamista sairaanhoitotehtäviin.

Lainsäädäntö sallii esimerkiksi koulujen sulkemisen ja yleisötapahtumien, kuten messujen järjestämisen tarttuvan taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Työryhmä on aloittanut myös kartoituksen siitä, miten haavoittuvia eri hallinnonalojen toiminnot olisivat, kun työstä poissaolojen lisääntyvät.

Työryhmä selvittää myös, mitkä ammattiryhmät ovat välttämättömiä yhteiskunnan keskeisille toiminnoille.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 07.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.