Kolmannes naispoliiseista on kokenut häirintää

Naispoliisit kokevat häirintää keskimäärin enemmän kuin naiset muilla suomalaisilla työpaikoilla. 36 prosenttia naispoliiseista on kokenut häirintää, josta seuraa esimerkiksi asiakastyössä uupumista.

Naispoliiseista kolmannes on kohdannut työyhteisössään seksististä kielenkäyttöä ja viidennes seksuaalista ahdistelua. Tämä selviää Poliisiammattikorkeakoulun tiistaina julkaisemasta tutkimuksesta.

Naiset edustavat ammatin selkeää vähemmistöä, sillä viime vuonna poliiseista vain 11 prosenttia oli naisia. Tällöin stereotyyppiset käyttäytymismallit helposti valtaavat työpaikan.

Tasa-arvosta poliisiorganisaatiossa tehtiin tutkimus jo vuonna 1999, mutta häirinnän yleisyys on pysynyt lähes ennallaan.

- Iso kysymys on, että eikö asiaan ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota ja otettu asianmukaisesti hoitoon, sanoo tutkimusprofessori Kaisa Kauppinen Työterveyslaitokselta.

Kauppisen mukaan poliisin ylin johto on hyvin tietoinen asiasta.

- Voi olla, että vastahankaa ja vähättelyä ilmenee mentäessä organisaatiossa alaspäin.

Naispoliisit kokevat häirintää keskimäärin enemmän kuin naiset muilla suomalaisilla työpaikoilla. 36 prosenttia naispoliiseista on kokenut häirintää, josta seuraa esimerkiksi asiakastyössä uupumista.

Töiden sukupuolittuminen ei uhkaa tasa-arvoa

Työtehtävät jakautuvat poliisissa osittain sukupuolen mukaan. Kauppinen ei pidä tätä uhkana tasa-arvolle, sillä hänen mielestään työssä tulee hakeutua tehtäviin, joissa viihtyy.

- Naiset soveltuvat erityisesti kotiväkivalta- ja lasten pahoinpitelytilanteisiin, sanoo Kauppinen.

Hän haluaisi myös muuttaa näkemystä siitä, että poliisin työ on pelkästään fyysistä. Naiset eivät kuitenkaan sovellu esimerkiksi moottoripyöräpoliiseiksi, sillä he eivät jaksa nostaa pyörää nopeissa tilanteissa.

Edelleen kolmasosa miehistä ajattelee, että nainen ei ole poliisin ammattiin yhtä soveltuva kuin mies. Vuonna 1999 naisten työhön soveltuvuutta piti miehiin nähden huonompana kymmenisen prosenttia suurempi joukko miespoliiseja.

Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Poliisiammattikorkeakoulu ja Työterveyslaitos. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki naispoliisit ja kaksi otosta miespoliiseista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat