Kolmanneksella työvoimaa hakeneista rekrytointiongelmia

Työministeriön teettämän raportin mukaan jopa 38 prosenttia uutta työvoimaa hakeneista toimipaikoista on kärsinyt rekrytointiongelmista.

Yli kolmannes kaikista työvoimaa hakeneista toimipaikoista koki rekrytointiongelmia huhti-kesäkuun aikana.

Tieto käy ilmi työnantajahaastatteluista, jotka työministeriö teetti Tilastokeskuksella tämän vuoden toisella neljänneksellä. Neljännesvuosiraporttia varten haastateltiin noin 2500:aa työnantajaa. Työministeriön mukaan lukuihin sisältyy jonkin verran satunnaisuutta otoskoon pienuuden vuoksi.

Raportin mukaan jopa 38 prosenttia uutta työvoimaa hakeneista toimipaikoista oli kärsinyt rekrytointiongelmista. Viime vuoden vastaavana ajanjaksona rekrytointiongelmia koki 30 prosenttia työvoimaa hakeneista.

Myös työvoimapula on yleistynyt. Työvoimaa hakeneista 14 prosenttia ilmoitti jääneensä vaille haluamaansa työvoimaa.

Vuoden toisella neljänneksellä on kausivaihtelun vuoksi keskimäärin tavallista enemmän rekrytointiongelmia. Niiden määrä on kuitenkin kasvanut hyvän taloudellisen tilanteen vuoksi.

Eniten rekrytointiongelmia oli työnantajahaastattelujen mukaan rakennusalalla. Keskimääräistä enemmän rekrytointivaikeuksia oli myös teollisuuden, liikenteen ja liike-elämän palveluiden toimialoilla.

Rekrytointiongelmien syiksi työnantajat mainitsivat usein pätevien ja sopivien työntekijöiden vähyyden. Lisävaikeuksia aiheuttivat itse työpaikkaan liittyvät syyt, kuten työn tilapäisyys, osa-aikaisuus tai kehno palkkaus.

Yhä useampi työntekijä lehti-ilmoituksella

Uutta työvoimaa haettiin huhti-kesäkuussa 84 000 toimipaikkaan eli 59 prosenttiin Suomen toimipaikoista. Työpaikkoja täytettiin 54 000 toimipaikassa (38 prosentissa).

Rekrytoiduista vajaa neljännes oli työttömiä. Kaksi viidestä rekrytoidusta tuli tehtäväänsä toisesta työpaikasta.

Parhaiten työnhaku onnistui työvoimatoimiston välityksellä. Sen avulla työpaikan löysi vajaa kolmannes työllistetyistä. Toiseksi menestyksekkäin tapa löytää työvoimaa oli lehti-ilmoittelu, jonka osuus on noussut selvästi.

Tämän vuoden alkupuoliskolla työnvälitykseen ilmoitettiin vajaat 290 000 avointa työpaikkaa, mikä on noin 40 000 enemmän kuin edellisenä vuonna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat