Mainos

Kollaja-hanketta viritellään yhä Iijoelle

Vuosikymmeniä kaavailtua Kollaja-allashanketta ei ole vieläkään haudattu.

Iijoella Pohjois-Pohjanmaalla tekojärveä ja uutta vesivoimalaitosta ajava Pohjolan Voima on tehnyt uudet Kollaja-suunnitelmat. Yhtiö toivoo, että vesivoiman merkityksestä keskusteltaisiin ennen kevään eduskuntavaaleja.

Yhtiö markkinoi päivitettyä hankettaan aktiivisesti poliitikoille, yrittäjille sekä paikallisille asukkaille kyläiltamissa.  

– Toivomme, että uusi hallitus päivittäisi nykyisen koskiensuojelulain, joka kategorisesti kieltää uudet voimalaitosluvat. Laki on 80-luvulta, jolloin koskiluontoa ei tunnettu niin hyvin, eivätkä ympäristövaikutusten arviointityökalut olleet yhtä hyviä kuin nyt, kertoo Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoima Oy:n toimitusjohtaja Pertti Pietinen.  

Kollaja-hankkeen haasteena on, että Iijoen yläjuoksu on suojeltu koskiensuojelulailla ja sen vaikutusalueella on kaksi Natura-aluetta.

Naturan takia yhtiö on siirtänyt patovallia suunnitelmissaan sekä päivittänyt teknisiä suunnitelmiaan. Samalla hankeen investoinnin hinta on noussut 15 miljoonalla eurolla. Pietisen mukaan hanke maksaisi yhtiölle noin 155 miljoonaa euroa.  

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen lausunnon mukaan allashanke ei merkittävästi heikennä Pudasjärven Natura-aluetta.    
   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.