Mainos

Kollaja-arviointiohjelmasta löytyi paljon puutteita

Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA) on löytynyt paljon puutteita.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunnon mukaan Pohjolan Voiman täytyy tehdä lisäselvityksiä suunnitellun tekoaltaan ja voimalaitoksen toteuttamisvaihtoehtoista. Lisää tietoa kaivataan myös hankkeen vaikutuksista esimerkiksi ihmisiin, vesistöön ja lähistön Natura-alueisiin.

- Ympäristökeskus vaatii arviointiohjelmaan paljon muutoksia. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on erittäin mittava hanke, luonnonsuojelupäällikkö Eero Kaakinen Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta selvittää.

Pohjolan Voima haluaa rakentaa 50 neliökilometrin kokoisen tekoaltaan voimalaitoksineen Iijokeen Pudasjärvelle. Kollajan tekojärven valjastaminen vaatisi koskiensuojelulain muutoksen. Jos hanke toteutuu, kyseessä olisi Iijoen kuudes voimalaitos.

Pohjolan Voima aloitti tänä vuonna ympäristövaikutusten arvioinnin Kollaja-hankkeesta. Ympäristökeskus julkisti lausuntonsa YVA-ohjelmasta tänään. Siinä katsotaan muun muassa se, mitä arviointia varten tulee selvittää. Varsinainen tulos vaikutuksista valmistunee ensi vuoden alussa. Kokonaisuudessaan YVA-menettely saadaan päätökseen näillä näkymin vuoden kuluttua.

Erityishuomio Natura-alueisiin

Ympäristökeskus katsoo, että YVA-menettelyssä Natura-vaikutukset on syytä arvioida erityisen huolellisesti. Tärkein Natura-kohde on Pudasjärvi, jonne on perustettu luonnonsuojelulain nojalla yli 30 yksityismaiden suojelualuetta.

- Natura-arviointiin pitää satsata, sillä siitä voi koskiensuojelulain ohella riippua koko hankkeen toteutuminen. Natura-kysymykset ovat EU-juridiikkaa, Kaakinen perustelee.

Erityistä huomiota vaativat myös Kollaja-hankkeen ihmisiin kohdistuvat vaikutukset. Kaakinen muistuttaa, että kyse on suuria tunteita nostattaneesta voimalaitoshankkeesta, joka ehdittiin jo kertaalleen haudata.

- Ihmisille luvattiin, ettei sitä toteuteta koskiensuojelulain tultua voimaan. Nyt se otetaan uudelleen esille. Tämä on herättänyt erittäin paljon keskustelua. Olemme olleet yhteysviranomaisina kymmeniä kertoja vuosien mittaan, ja tämä on niistä ylivertainen, Kaakinen kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.