Mainos

Kolin kansallispuisto maailmanperintölistalle?

Kolin kansallispuistosta halutaan kuudes suomalainen kohde Unescon maailmanperintölistalle.

Kolin kansallispuistoa aiotaan ehdottaa Unescon maailmanperintölistalle.Tarkoituksena on saada Koli listalle osana laajempaa Saimaan-Pielisen aluetta.

Maailmanperintöhankkeeseen liittyvä neuvottelu pidettiin eilen Savonlinnassa. Siihen osallistuivat Savonlinnan ja Lieksan lisäksi Heinäveden, Puumalan, Rantasalmen ja Ristiinan kunnat sekä valtion laitosten edustajia.

Unescon maailmanperintölistalla oli viime vuoden lopussa kaikkiaan 730 kohdetta. Maailmanperintölista karttuu vuosittain ja listalle pääsevät vain inhimillisen luovuuden mestariteokset tai erityisen merkittävät todisteet jo olemassa olevasta tai hävinneestä kulttuurista. Kohde voi liittyä myös vaikkapa tapahtumiin tai taiteellisiin ja kirjallisiin teoksiin.

Koli olisi listan kuudes suomalainen kohde

Unescon maailmanperintölistalle on kelpuutettu tähän mennessä viisi suomalaista kohdetta: Suomenlinna, Vanhan Rauman puukaupunki, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sekä Sammallahden pronssikautinen röykkiöalue.

Nyt ehdotettava Kolin kansallispuisto sopisi hankkeen puuhamiesten mukaan hyvin listan jatkeeksi. Koli ja Saimaan-Pielisen järvimaisema-alue ovat ainutkertaisia luonnon alueita ja samalla esimerkkejä perinteisestä asumismuodosta ja maankäytöstä.

Vuodesta 1972 Unesco on kantanut huolta uhanalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymisestä. Maailmanperintösopimuksella tuetaan kulttuuriperinnön pelastamista ja kunnostamista, kun kansalliset voimavarat eivät siihen riitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.