Mainos

Kolikoiden laskenta kangertelee

Kansalaiset kantavat säästölippaisiinsa kertyneitä kertyneitä markkoja ja pennejä pankkiin talletettavaksi, mutta etenkin suurissa kaupungeissa niiden ilmaantumista tilille saattaa joutua odottelemaan jopa viisi viikkoa.

Sampo tekee tässä suhteessa poikkeuksen, sillä lähes kaikista sen konttoreista löytyy kolikkojen tallettamista varten erillinen automaatti. Pienien paikkakuntien konttoreissa kolikot voidaan laskea ja tallettaa tilille saman tien, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla tilanne on hankalampi, sillä rahanlaskennasta vastaavan Securitas-yhtiön palvelut ovat ruuhkautuneet pahemman kerran.
-Yksityisasiakkaan tallettamien markkojen ja pennien saaminen tilille kestää pääkaupunkiseudulla 4-5 viikkoa. Yritysasiakkaiden palvelu on huomattavasti nopeampaa, sillä heitä tietysti priorisoidaan yksityisasiakkaisiin nähden, osastonjohtaja Ella Laurikkala Nordeasta kertoo.

Kolikkoja liikkeellä runsaasti

Laurikkalan mukaan laskentakeskusten ruuhkat eivät johdu ainoastaan kansalaisten äkillisestä halusta tallettaa vanhoja markkojaan ja pennejään. Myös kaupoissa liikkuu nyt normaalia enemmän kolikoita, sillä kansalaiset ovat uuden valuutan myötä innostuneet käteisellä maksamisesta. Pankki- ja luottokorteilla maksaminen on jäänyt ensimmäisinä euroviikkoina odotettua vähäisemmäksi.
Laurikkala toppuuttelee kansalaisten kiirettä markkamääräisten kolikkojen tallettamisessa, sillä Nordean konttoreissa markkoja ja pennejä otetaan vastaan vuoden loppuun saakka. Laurikkala muistuttaa myös, että markoilla ja penneillä voi maksaa kaupoissa helmikuun loppuun saakka.
OKO-pankin maksuliikepäällikön Martti Mäkipään mukaan myös Osuuspankkiryhmän yksityisasiakkaat joutuvat pääkaupunkiseudulla odottamaan rahojaan noin 4-5 viikkoa. Tampereella OKO:n asiakkaiden kolikot viipyvät matkallaan 2-3 viikkoa, mutta pienimmillä paikkakunnilla rahat voidaan tallettaa tilille saman tien. Nykyinen ruuhka sai Mäkipään mukaan alkunsa jo joulun ja uudenvuoden välipäivinä, jolloin yksityishenkilöt innostuivat kantamaan pankkeihin tonnikaupalla markkoja ja pennejä. Mäkipää ei kuitenkaan halua syyttää laskentakeskuksia palveluiden ruuhkautumisesta.
-Keskusten laskentakapasiteettia on lisätty, mutta rajattomasti ei sitäkään voi tällaisen lyhyen siirtymävaiheen ajaksi kasvattaa, Mäkipää sanoo.

Sammossa palvelu ripeintä

Sammon kehittämispäällikön Pertti Lindholmin mukaan joulun ja uudenvuoden välipäivien ruuhka havaittiin myös Sammossa. Perjantaina 28. joulukuuta pankin konttoreihin tuotiin kolikoita kaikkiaan 3,2 miljoonan markan arvosta. Kyseinen kolikkomäärä painoi Lindholmin mukaan noin 20 000 kiloa.
Sammon asiakkaat ovat kolikkojensa kanssa muiden pankkien asiakkaita paremmassa asemassa sikäli, että Sampo on ainoana pankkina varustanut lähes kaikki 125 konttoriaan kolikkojen laskenta-automaateilla. Asiakas kaataa kolikot itse automaatin syövereihin ja saa kolikoistaan kuitin. Tilille rahasumma ilmaantuu seuraavana aamuna. Palvelu on maksuton alle 500 markan suuruisten summien tallettajille; 500 markkaa suuremmista summista Sampo perii kahden prosentin palkkion.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.