Mainos

Koleus voi jatkua heinäkuulle – miksi nyt on niin viileää?

Tuoreen pitkän ennusteen mukaan keskimääräistä viileämpi sää jatkuisi heinäkuun puolelle, vaikka pientä lämpenemistä voi olla edessä.

Koleus on jämähtänyt Suomen päälle läheisten matala- ja korkeapaineiden pysyessä lähes paikoillaan. Sää on nyt noin 5-10 astetta keskimääräistä viileämpää, pohjoisessa jo yli 10 astetta keskimääräistä koleampaa.

Sääasetelma näyttäisi pysyvän Euroopan yllä melko ennallaan ainakin heinäkuun alkuun saakka.

– Venäjällä on matalapaine ja Pohjois-Atlantilla korkeapaine. Näiden välistä Jäämeren kylmä ja kostea ilma virtaa aina Keski-Eurooppaan saakka. Helteet ovat kaukana Välimerellä ja Siperiassa, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Hidasta lämpenemistä?

Tämän viikon lopuksi osa ennustemalleista näyttää Suomeen varovaista ja hidasta lämpenemistä, mutta yhä oltaisiin keskiarvojen alapuolella. Ennusteet ovat epävarmoja lämpenemisestä.

– Joidenkin ennustemallien mukaan 20 asteen lukemat olisivat näillä näkymin mahdollisia kuun vaihteessa, mutta ennusteeseen täytyy suhtautua varauksella, sillä lämpeneminen on jo useaan otteeseen lykkääntynyt malleissa. Luultavasti ensi viikon aikana mennään vähitellen lähemmäs tavanomaisia kesälukemia, vaikka Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen pitkän ennusteen mukaan heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa olisivatkin vielä keskimääräistä viileämpiä. Positiivisemmalla kannalla on amerikkalainen malli, joka ennustaa heinäkuusta aurinkoista ja lämmintä, toteaa Markus Mäntykannas.

Suomi on nyt leveyspiirillään pohjoisen pallonpuoliskon kylmimpiä paikkoja. Muun muassa Siperiassa ja Pohjois-Kanadassa on paikoin 30 asteen lukemia.

Keskimäärin päivän ylimmät lämpötilat ovat kesä-heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa reilussa 20 asteessa, maan keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa vajaassa 20 asteessa.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.