Mainos

Kolesterolilääkkeet voivat suojata dementialta

Säännöllisesti käytetyt, sydäntautia ehkäisevät lääkkeet voivat puolittaa riskin sairastua dementiaan ja muistihäiriöihin. Tämä selviää Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, josta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Viisivuotisessa projektissa tutkittiin lähes 1700 yli 60-vuotiasta meksikolaista, joilla oli lisääntynyt riski sairastua dementiaan. Neljännes potilaista otti kolesterolia alentavia lääkkeitä ja 130:lle heistä kehittyi dementia.

Kun tutkijat olivat laskeneet yhteen muita dementiaan vaikuttavia tekijöitä, kuten koulutuksen, tupakoinnin ja diabeteksen, he päätyivät tulokseen, että kolesterolilääkkeet alentavat riskiä 50 prosenttia.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, että verenpainetta alentavat lääkkeet voivat myös alentaa riskiä sairastua dementiaan.

Dementian yhdeksi syyksi arvellaan huonoa verenkiertoa aivoihin. Näin ollen, jos kolesterolilääkkeet auttavat pitämään verisuonet kunnossa, ne voivat auttaa myös dementialta suojautumisessa. Yksi mahdollisuus on myös, että lääkkeet laskevat veren insuliinitasoa. Insuliinilla on oma osuutensa dementian kehittymiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.