Mainos

Kolesterolia alentava lääke pois markkinoilta

Kansainvälinen lääkeyritys Bayer ilmoitti eilen vetävänsä useissa maissa markkinoilta kolesterolia alentavan lääkkeen sen mahdollisten sivuvaikutusten takia. Erityisen kohtalokas on ollut kolesterolilääkkeen ja Lopid-nimisen lääkkeen yhteiskäyttö.

Yhdysvaltain lääketurvallisuutta valvova virasto FDA puolestaan kertoi 31:stä kuolemantapauksesta, joiden epäillään olevan yhteydessä Bayerin markkinoilta vetämän Baycol-lääkkeen käyttöön.

Myös Espanajassa on raportoitu lääkkeen käyttöön liittyvistä kuolemista. Ranskan lääkelaitos ilmoitti tutkivansa parhaillaan yhtä kuolemantapauksesta, jonka arvellaan liittyvän Baycoliin. Bayerin ranskalaisen lääketieteellisen asiantuntijan mukaan Baycol-lääkkeen vetäminen markkinoilta koskettaa maailmalla kuutta miljoonaa ihmistä.

Ruotsissa apteekit lopettivat Lipobayn myynnin keskiviikkona sen jälkeen kun sen ja Lopidin yhteiskäytön oli raportoitu aiheuttaneen haitallisia sivuvaikutuksia. Uutistoimisto TT:n mukaan yhteiskäyttö on aiheuttanut muun muassa vakavia lihasoireita.

Suomessa lääkettää myydään Lipobay -nimellä eikä sitä oltu vedetty markkinoilta keskiviikko-iltaan mennessä, Yliopiston Apteekista kerrottiin. Lääke on kuitenkin varustettu merkinnällä, ettei sitä saa käyttää yhtä aikaa Lopid-nimisen lääkkeen kanssa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n mukaan osa sille raportoiduista kuolemantapauksista liittyi kahden lääkkeen yhteiskäyttöön ja osassa oli kyse suurista annostuksista.

Kolesterolilääkkeen vetäminen markkinoilta ajoi Euroopan toiseksi suurimman lääkeyrityksen kriisiin ja yrityksen talouden arvellaan horjuvan lääkkeen myynnin lopettamisesta.

Tieto lääkkeen markkinoilta vetämisestä säikäytti markkinoita ja yrityksen osakkeiden kurssi laski 17,64 prosenttia keskiviikkona. Bayerin talousjohtajan mukaan kolesterolilääkkeen vetäminen markkinoilta pudottaa yrityksen tämän vuoden voittoa arviolta 600 miljoonalla eurolla 650 miljoonaan euroon.

(MTV3-STT-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.